Şık stiletto’lar, sevimli babetler, kalın botlar ya da spor ayakkabılar… Ayaklarımız yaz kış sürekli ayakkabıların içinde… Peki tercih ettiğimiz ayakkabı modeli kadar ayakkabı tabanlarının da sağlığımız için önemli olduğunu biliyor musunuz?
Sadece ayağınızda güzel görünmesi yeterli değil, yanlış ayakkabı seçimi bel ağrısından duruş – denge bozukluğuna ve diz ağrısına kadar farklı ve istenmeyen durumlara neden olabiliyor. Ayakkabı alırken en uzun ayak parmağınızla ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olması öneriliyor. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabıların sürekli kullanımı nasıl önerilmiyorsa uzun süre babet ayakkabı girilmesi de sakıncalı bulunuyor. Gelelim ayakkabının tabanına; darbeleri engelleyecek yapıda kalın ve esnek tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi önemli; ancak burada da dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Son dönemde özellikle kalın topuk yastığı kullanılan ayakkabılar pek revaçta. Tabandaki kalın dolgu dokuların ve eklemlerin üzerindeki darbe kuvvetlerini azalttığı için bu modeller rahatlık açısından cazip geliyor. Ancak ayaklarınızın altındaki bu kalın yastıkların onları zayıflatabileceğini hiç düşündünüz mü? Podiatristler bu durumu şöyle açıklıyor: “Vücudun dengesini korumak için ayak parmaklarımızın için yere basması gerekir; ayak kaslarımız da denge ve duruşu korumak için kasılır. Yastıklarla desteklenen kalın tabanlı ayakkabılarda işin büyük kısmını ayakların kendisi yerine bu tabanlık yapıyor. Dahası, kalın ve yastıklı tabanlar ayak tabanlarımızı duyusal uyarımlardan mahrum bırakabiliyor.”
Spor ayakkabılarla ilgili bir araştırma
Fransız spor ürünleri şirketi Decathlon, her biri EVA köpükten yapılmış 2,54 cm kalınlığında orta taban yastıklama katmanına sahip iki ayakkabı prototipi üretti. Şirket EVA’nın kimyasını değiştirdi; ayakkabıların yarısında yumuşak yastıklama, diğer yarısında ise daha sert köpük kullanıldı. Bu iki farklı ayakkabı 848 sağlıklı koşucuya rastgele dağıttı.
Araştırmaya katılanlar bir koşu bandı testine alındılar. Ekip katılımcıları altı ay boyunca yaralanma belirtileri açısından izledi. Taban sertliği daha fazla olan (Stiff) ayakkabı versiyonuyla antrenman yapan koşucularda sakatlanma riski, yumuşak versiyonu kullananlara göre daha yüksekti. Çalışma sonuçları, yumuşak yastıklamanın sakatlanmayı azalttığı iddialarını doğruladı.
Kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih ediyor olabilirsiniz, önemli olan bu ayakkabıları hangi amaçla kullandığınız… Spor yapıyorsanız sorun yok, gündelik yaşamda sürekli kullanıyorsanız etkilerini tekrar değerlendirmek isteyebilirsiniz.