Tadı bir yana, bitter çikolatanın sağlık açısından farklı faydaları bulunuyor.
Demir, magnezyum, çinko, bakır ve fosfor gibi mineral içeriğiyle bağışıklığı destekliyor, ayrıca vücudumuzdaki uyku kalitesini artırıyor. Consumer Reports, yurt dışında yayın yapan önemli bir tüketici dergisi; son araştırmasında birçok popüler çikolata markasının kurşun ve kadmiyum da dahil olmak üzere ağır metaller içerdiğini açıkladı.
Çikolata ve ağır metaller
Belirtilen sağlık faydalarıyla birlikte, çikolatanın karanlık bir tarafı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Eski tarihli araştırmalar da bitter çikolatanın kadmiyum ve kurşun dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla ilişkili iki ağır metal içerdiğini söylüyordu. Çikolata endüstrisi bu sorunun farkında ve ağır metal seviyelerini düşürmek için çalışmalar yapıyor. Consumer Reports bilim insanları, çikolatanın ne kadar sağlık riski taşıdığını daha iyi anlamak için yaptığı araştırmada 28 bitter çikolatada ağır metal seviyelerini ölçtü. Araştırmacılar test edilen bitter çikolataların tamamında kurşun ve kadmiyum tespit etti.
Kurşun ve kadmiyum tehlikesi
Bu ağır metaller ile gelişim sorunları arasındaki ilişki göz önüne alındığında, özellikle hamile kadınlar ve küçük çocuklar için büyük önem taşıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, bazı metaller (demir gibi) sağlık için ne kadar önemliyse, diğerlerinin (kurşun ve kadmiyum dahil) sağlık değeri bulunmuyor.
Güvenli bir kurşun seviyesi yok; ancak vücutta biriktikçe daha tehlikeli hale geliyor. En büyük risk grubu olarak gelişmekte olan çocuklar gösteriliyor.
Kurşuna maruz kalmak beyin dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini ve neredeyse tüm organları etkileyebiliyor.
Kandaki 10 µg/L kadar düşük bir konsantrasyon, bir çocuğun sinirsel gelişimini yavaşlatabiliyor.
Çocuklarda ve yetişkinlerde hafızayı olumsuz etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra mide sorunlarına, böbreklere, anemiye (düşük kırmızı kan hücresi sayısı) ve yüksek tansiyona neden olabiliyor.
Ağır metaller çikolataya nasıl karışır?
Kadmiyum ve kurşun da dahil olmak üzere birçok ağır metal toprakta doğal olarak bulunur ve kolayca yiyeceklerimize karışabilir. Kullandığımız tarım yöntemleri, endüstride işlenme süreçleri ve ulaşımdan kaynaklanan kirlilik de dahil olmak üzere, çevreye küresel olarak ağır metaller ekledik. Uzmanlar bugün, neredeyse tüm gıdalarda ölçülebilir miktarda ağır metal bulduğunu ifade ediyor.
Bitter çikolata yemeyi bırakmalı mıyım?
Araştırma sonuçlarını gördükten sonra bu soru aklınıza gelebilir. Diğer taraftan bu tür ağır metaller tükettiğimiz pek çok gıdada muhtemelen eser miktarda bulunuyor. Gıda etiketlerinde bu içeriklerin miktarıyla ilgili bilgi verilmesi önemli. Ancak ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) üreticilerden ilgili metallerin miktarlarını ambalaj etiketine yazmaları konusunda bir talebi henüz yok.
Uzmanlar bütün suçu tek bir gıda türünün üzerinde yoğunlaştırmanın doğru bir yaklaşım olmadığını savunuyor. Örneğin farklı araştırmalar ölçülü tüketimle, bitter çikolatadaki flavonollerin kalp sağlığını destekleyebileceğini gösteriyor. Sağlıklı ve dengeli bir diyetin de ağır metallere karşı koruma sağlayabileceğini unutmayalım.
Kaynak: https://drmichaelhunter.medium.com/