2050 yılına kadar dünya genelinde Alzheimer hastalığıyla yaşayan insan sayısının 153 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Hastalığı önlemenin kesin bir yolu henüz bilinmese de araştırmacılar sağlık ve yaşam tarzı değişikliklerinin kişinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ifade ediyor.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, kişiselleştirilmiş sağlık ve yaşam tarzı değişikliklerinin Alzheimer hastalığı riski yüksek olan kişilerde hafıza kaybını geciktirebileceğini ve hatta önleyebileceğini ortaya koydu. Çalışma kısa süre önce JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlandı.
Alzheimer riskini azaltmak için kişiselleştirilmiş yaşam tarzı değişiklikleri
Alzheimer hastalığı için yaşam tarzı risk faktörleri bilinmesine rağmen, bu risk faktörlerinin azalmasının bilişte iyileşmeye yol açıp açmadığı konusunda daha kesin sonuçlara ulaşmak için yapılan çalışmada önemli bulgulara ulaşıldı.
Araştırmaya katılan uzmanlar yola çıkışlarını şöyle özetliyor: “İnsanların sağlıklarını ve davranışlarını değiştirmelerini sağlamak zordur. Hipotezimiz, insanların bireysel risk faktörlerinin değerlendirildiği ve iyileştirme yollarını seçilebildiği (örneğin uyku, fiziksel aktivite, sosyal katılım) kişiselleştirilmiş bir yaklaşımın, hastalık riskini azaltabileceği ve bunun daha iyi bilişe dönüşeceği yönündeydi.”
Demans için yaşam tarzı risk faktörleri
Araştırma ekibi 70 ila 89 yaşları arasında 172 kişi ile çalıştı. Tüm katılımcılar 2 yıllık çalışmanın başlangıcında sekiz demans risk faktöründen en az ikisine sahipti.
Bu risk faktörleri şunları içeriyordu:
- fiziksel hareketsizlik
- yüksek tansiyon
- yüksek diyabet
- uykusuzluk
- bilişsel gerileme riski ile ilişkili reçeteli ilaçların kullanımı
- depresif belirtiler
- sosyal izolasyon
- sigara içiyor olmak.
Katılımcıların yarısı bir hemşire ve bir sağlık koçundan kişiselleştirilmiş koçluk hizmeti aldı ve yardım istedikleri risk faktörlerini seçmelerine izin verildi. Koçluk seansları katılımcıların hedeflerini gözden geçirmek için periyodik olarak tekrarlandı.
Çalışma katılımcılarının diğer yarısına ise demans riskini azaltmaya yönelik genel eğitim materyalleri her 3 ayda bir posta ile gönderildi.
Bilişsel işlevde %74 iyileşme
İki yıl sonra araştırmacılar, kişiselleştirilmiş koçluk alan katılımcıların bilişsel testlerde artış yaşadığını ve diğer gruba göre %74’lük bir iyileşme gösterdiğini tespit etti.
Ayrıca, kişiselleştirilmiş koçluk grubu, diğer gruba kıyasla risk faktörlerinde %145 gerileme ve yaşam kalitesinde %8’lik bir iyileşme gösterdi.
Araştırma ekibi; kişiselleştirilmiş yaklaşımla değiştirilebilir risk faktörleri azaltılabilirse, bilişin iyileştirilebileceğine ve Alzheimer hastalığının önlenebileceğini belirtiyor.
Elbette, Alzheimer hastalığı riski taşıyan bireylerde bilişsel gerilemenin geciktirilmesi veya önlenmesinde kişiselleştirilmiş müdahalelerin ve farmakolojik olmayan yaklaşımların etkinliğini daha fazla doğrulamak için daha büyük, daha uzun vadeli çalışmalar yürütmek gerekli. Ancak alınan bu sonuçlar umut vadediyor öyle değil mi?
Kaynak: medicalnewstoday.com