Çikolatalı pasta
Malzemeler:
● 3 adet yumurta
● 1 su bardağı şeker
● 1 su bardağı süt
● 1 su bardağı sıvı yağ
● 2,5 su bardağı un
● 3 yemek kaşığı kakao
● 1 paket kabartma tozu
● 1 paket vanilya
Dolgu için:
● 200 gr bitter çikolata
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 3 yemek kaşığı pudra şekeri
● 2 adet portakal kabuğu rendesi
Kaplaması için:
● 200 ml krema
● 200 gr bitter çikolata
Hazırlanışı:
Yumurta ve şekeri mikserle krema kıvamına gelen kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyip bir süre daha karıştırın. Ardından kuru malzemeleri ekleyin. Kek hamuru homojen bir kıvam alınca 180 derecelik fırında 45 dakika pişirin.
Bu arada dolgu malzemesi için çikolatayı tereyağı ile benmaride eritin içine pudra şekeri ve portakal kabuğu rendesini ilave edin.
Kaplaması için de bitter çikolata ve kremayı benmaride eritip hazırlayın.
Pişen kek soğuyunca ortadan ikiye kesin ve arasına hazırladığınız dolgu malzemesini eşit olarak yayın. Keki kaplama için hazırladığınız bitter çikolatalı karışımla kaplayın. Üzerini yılbaşı temalı süslerle süsleyin.
İtalyan yılbaşı keki: Pandoro
Malzemeler:
● 480 gr. un ● 170 gr. tereyağı (oda sıcaklığında) ● 125 gr. şeker
● 1 su bardağı + 3 çorba kaşığı ılık süt ● 20 gr taze yaş maya
● 3 adet yumurta ● 1 adet yumurta sarısı ● 1 adet vanilya çubuğu
● Pudra şekeri ● Tuz
Hazırlanışı:
15 gr mayayı 1 su bardağı ılık süt ile eritin. 25 gr toz şeker ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. 50 gr un ilave edip karıştırmaya devam edin. Üzerine streç film örtüp hacmi iki katına çıkana kadar mayalamaya bırakın.
Kalan mayayı 3 çorba kaşığı ılık sütte eritip mayalanmış karışıma ilave edin. Kalan toz şekeri ve bir yumurtayı da ekleyin. Karışıma 300 gr un ve 30 gr. tereyağı ilave edin. Homojen bir karışım elde edene kadar yoğurun. Üzerine streç film örtüp hacmi iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamura kalan unu, 2 yumurtayı vanilya çubuğundan kazılmış tohumlar ve bir çay kaşığı tuzu ekleyip iyice karıştırın. Bir kaseyi biraz tereyağı ile yağlayın. Hamuru kaseye aktarıp üzerini streç filmle örtün. Hacmi iki katına çıkana kadar ılık bir yerde dinlenmeye bırakın. Hamuru unlanmış tezgaha alıp yoğurun. Merdane ile kare şeklinde açın. Karenin ortasına küp şekilde doğranmış 140 gr. tereyağını yerleştirin. Hamuru köşelerinden tutarak ortaya doğru katlayın. Kareyi ortadan ikiye katlayın. Kısa kenarını kendi tarafınızda tutarak tekrar açın ve üçe katlayın. Her seferinde 15 dakika dinlendirerek bu işlemi 3 kere daha tekrarlayın. Kek kalıbına biraz tereyağı ile yağlayın. Hamuru katlı yeri aşağıya gelecek şekilde kalıba yerleştirin. 20 gr tereyağını eritip fırçayla hamurun üzerine sürün. Hamur kalıbın tamamını dolduruncaya kadar ılık bir yerde bekletin.
Önceden ısıtılmış 160 derece fanlı fırında 15 dakika pişirin. Isıyı 130 dereceye düşürüp pandoronun üzerini bir alüminyum folyo ile kapatarak 40-45 dakika daha pişirin. Soğuyunca kalıptan çıkarın. Pudra şekeri serperek tamamlayın.
Kaynak: Gennaro Contaldo-Gennaro’s Italian Bakery