Bu çorbanın yıldızı balkabağı. Balkabağının da zamanı; üstelik tadına bir kez bakanlar müptelası oluyor…
Balkabağı çorbasının olmazsa olmaz baharatları muskat ve yıldız anason. Tadını bir üst seviyeye taşıyan bu baharatların yanı sıra zerdeçalın ve tarçının kullanıldığı tarifler de görebilirsiniz.
Bu enfes çorba için tatlılarda kullandığımız balkabağı yerine yemeklik balkabaklarından kullanabilirsiniz.
Tarifte kullanılan patates çorbaya hem lezzet hem kıvam vermek için ekleniyor. Ayrıca kereviz ve/veya havuç da kullanılabiliyor.
Lezzetli tadının yanı sıra balkabağı çorbası aynı zamanda besleyici bir yemek. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, lif ve antioksidanlar açısından zengin.
Son dokunuşu krema ile yapabilir, isterseniz üzerine kruton ya da kavrulmuş kabak çekirdeği ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet soğan
- 1 adet patates
- 750 gr balkabağı
- Muskat rendesi
- 1 adet yıldız anason
- Zerdeçal, Tuz, Karabiber
- 5 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 3 yemek kaşığı krema
Hazırlanışı:
Soğan ve patatesin kabuklarını soyun. Her ikisini de irice doğrayın. Tereyağı, patates ve soğanları tencereye koyup ateşin altını açıp sotelemeye başlayın.
Balkabağını ortadan ikiye kesin, çekirdek kısmını kaşık yardımıyla çıkarın. Sonra kabuklarını kesip etli kısımları ayırın. Balkabağını diğer sebzeler gibi iri doğrayarak tencereye ilave edin. Sotelemeye devam edin, zerdeçal, karabiber, tuz, muskat ve anasonu sebzelere ekleyin.
Sebzeler kavrulduktan sonra üzerine 5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Yaklaşık 30 dakika sonra çorbadaki yıldız anasonu çıkarın, 2 yemek kaşığı krema ekleyerek blender’dan geçirin. Servis sırasında krema ilavesi yapabilirsiniz.