Yulaf ezmesi daha çok kahvaltılarda ya da diyet yemeklerinde tercih edilse de farklı kullanım seçenekleriyle yeni tatlar keşfetmenizi sağlayabilir.
Yulaf ezmesini -artık tam tahıllı, yerli tohumlardan üretilen ya da glutensiz gibi farklı seçenekleri de var- öğle veya akşam yemeğinde pirinç pilavı yerine ya da dolma içlerinde kullanabilirsiniz.
Karnabahar ve Yulaf Ezmeli Makarna
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı yulaf ezmesi
- 2 veya 3 diş soyulmuş sarımsak
- 500 gr karnabahar, kesilmiş ve çiçeklerine ayrılmış
- 1/4 fincan kıyılmış taze maydanoz
- 1 su bardağı rendelenmiş Parmesan peyniri (ya da kaşar peyniri de kullanabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gr makarna (herhangi bir çeşit)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 ançüez (kullanmayabilirsiniz)
- Kırmızı pul biber, Karabiber, Tuz
Hazırlanışı:
Büyük bir tencerede su kaynatın ve tuz ekleyin. Yulafı mutfak robotuna koyun ve yaklaşık 1 dakika boyunca ince kırıntılar haline gelene kadar makineyi çalıştırın. Yulafı bir kaseye aktarın, sarımsak dişlerini mutfak robotuna ekleyin ve birkaç kez çekin. Sarımsakları ayrı bir küçük kaseye alın. Şimdi karnabahar, maydanoz ve peyniri hazırlayabilirsiniz.
Su kaynadığında karnabaharı ekleyin ve kaynamaya bırakın. Karnabaharı arada çatalla kontrol edin pişene kadar yaklaşık 15 dakika pişirip bir süzgece aktarın.
Zeytinyağını orta ateşte büyük bir tavaya koyun. Isınınca yulafı ekleyin ve ısıyı yulaf kırıntıları yanmadan kavrulacak şekilde ayarlayın. Sık sık karıştırarak kahverengileşmeye başlayıp çiğ tadı kalmayana kadar 5 ila 10 dakika pişirin.
Yulaflar tam kavrulmadan sarımsağı ekleyin ve yumuşayıp altın rengini alana kadar pişirmeye devam edin. Maydanoz, pul biber ve biraz karabiberi karıştırın, ardından sarmısaklı yulaf kırıntılarıyla birlikte servis kasesine aktarın; peyniri ilave edin. Tadına bakın ve baharatını ayarlayın, karışımı bekletin. Yulaf kırıntıları soğudukça daha gevrek hale gelecektir.
Tavayı ocağa alın ve tereyağını ekleyin. Yağ köpürmeye başladığında, eğer kullanıyorsanız ançüezleri ekleyin ve spatula ile ezerek tereyağına yedirin. Süzdüğünüz karnabaharı ve tenceredeki yaklaşık 1/2 bardak pişirme suyunu ekleyin. Kalın bir sos oluşana kadar yaklaşık 3 dakika ezin ve karıştırın. Tadına bakın, gerekirse tuz ve karabiber ekleyin; sosu kısık ateşte sıcak tutun. Kevgir elinizin altında olsun.
Tenceredeki su kaynamaya başlayınca makarnayı ekleyin. Ara sıra karıştırarak makarna yumuşayıncaya kadar pişirin. Hazır olduğunda, pişirme sıvısından yaklaşık bir fincan ayırın ve makarnaları süzüp karnabahar sosuna ekleyin. Makarna ve sos bir araya gelene kadar karıştırarak ve ayırdığınız pişirme sıvısından biraz ekleyerek pişirin. Tadına bakıp baharatını ayarlayın ve üzerine yulaf kırıntılarının bir kısmını serperek servis edin.
Kaynak: https://bittmanproject.com/