Araştırmalar vegan diyet uygulayan kişilerin daha düşük vücut kitle indeksine sahip olma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Tamamen bitki bazlı olan vegan beslenme düzeninde et, yumurta veya süt ürünleri tüketilmiyor. Birçok hayvansal gıda yağ ve kalori bakımından yüksek olduğu için bunları beslenme listelerinden kaldırmak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Bu içerikte vegan beslenme ve kilo kaybı arasındaki bağlantıyı, hangi yiyeceklerin yenmesi gerektiği ve herhangi bir risk olup olmadığını inceliyoruz. Ayrıca vegan diyetle kilo vermek isteyen kişiler için bazı ipuçlarını da listeliyoruz.
2016 yılında yapılan bir çalışmada vegan, vejetaryen, yarı vejetaryen ve omnivor diyet uygulayan kişiler arasında 6 ay boyunca kilo kaybı karşılaştırılması yapıldı. Sonuçlar, vegan diyet uygulayan kişilerin diğer gruplara göre daha fazla kilo verdiğini gösterdi. Ayrıca doymuş yağ tüketimleri de azaldı. Vegan ve vejetaryen katılımcılar, daha düşük kolesterol ve daha düşük kanser riski de dahil olmak üzere diğer olumlu sağlık işaretlerine de sahipti.
Yine aynı konudaki farklı bir çalışma, bitkisel yağlar açısından zengin bir vejetaryen diyetin metabolizmayı hızlandırabileceğini öne sürüyor. Bu da vejetaryen ve veganların daha fazla kalori yakarak daha kolay kilo verebilecekleri şeklinde yorumlanıyor.
Tüm kilo verme planlarında olduğu gibi, en büyük endişelerden biri genellikle bir kişinin bu plana sadık kalıp kalmayacağı. Birçok kişi diyetlerini birkaç gün veya hafta sonra bırakır ve bazıları diyet bittikten sonra eski yeme alışkanlıklarına geri döndükleri için kaybettikleri kiloları geri alırlar. Vegan bir diyet planlamak zor görünebilir. Ancak vegan diyeti bırakma ihtimalinin diğer diyetleri bırakma ihtimallerinden daha yüksek olmadığını ortaya koyan çalışmalar var.
Vegan diyetler sağlıklı mıdır?
Vegan diyetler yağ, kolesterol, kalori ve doymuş yağ oranı yüksek birçok gıdayı beslenme listesinden çıkarır. İşlenmiş veya önceden paketlenmiş gıdaların çoğu da bu diyet planında yer almaz, bunlar yerine taze gıdalar yenmesini teşvik eder.
Araştırmalar, vejetaryen ve vegan diyetlerle ilişkilendirilen farklı sağlık yararlarını gösteriyor:
- Daha düşük kanser oranları
- Düşük kolesterol
- Düşük kan şekeri
- Daha düşük diyabet riski
- Katarakt riskinde azalma
Bununla birlikte, vegan diyetler bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Hayvansal ürünler doğal olarak B-12 vitamini içerir, bu nedenle vegan diyet uygulayan bir kişinin bu ihtiyacını farklı kaynaklardan alması gerekecektir, örneğin;
- Tam tahıllar
- Soya, badem ve yulaf
- Ekşi mayalı ekmek
- Bazı et ikameleri
- Gıda takviyeleri
Veganlar, bu besinleri yeterince tüketmediklerinde demir, C vitamini, kalsiyum, D vitamini, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından da yetersiz kalabilirler.
Kilo kaybı için en iyi vegan yiyecekler
Beslenme eksikliklerini önlemeye yardımcı olan gıdalardan bazıları;
- Vegan protein kaynakları olan soya, kinoa ve tempeh.
- D vitamini açısından zengin olan soya ve badem sütleri.
- Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan fındık ve tohumlar.
Vegan diyetle kilo vermek için ipuçları
Diğer tüm diyetlerde olduğu gibi vegan olarak başarılı bir şekilde kilo vermenin anahtarı, egzersiz ve günlük aktiviteler yoluyla yakılandan daha az kalori tüketmek.
Yağlar ve baharatlar konusunda dikkatli olmak. Düşük kalorili bir sebze, yağda kızartıldığında çok yağlı ve kalorili hale gelebilir.
İşlenmiş gıdaları daha az tüketmek. İşlenmiş gıdalar kalori ve sodyum bakımından yüksektir. Bu nedenle, mümkün olduğunca taze gıdalar yenmeli.
Avokado gibi sağlıklı yağ içeren yiyecekler yemek. Diğer bazı meyvelere göre yağ ve kalori oranı daha yüksek olsa da avokado veganların daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olabilir ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.
Fiziksel aktiviteyi artırmak. Egzersiz sağlık için hayati önem taşır. Masa başında oturmaya ara vermek, öğle yemeği molasında yürümek ve mağazaların uzağına park etmek, yoğun bir gün boyunca fazladan adım atmaya yardımcı olabilir.
Aktif bir hobi edinmek. Bahçeyle uğraşmak ve yemek pişirmek fiziksel aktiviteyi artırırken kişinin yeni vegan gıdalar keşfetmesine de yardımcı olabilir.
Gün boyunca daha küçük, daha sık öğünler yemek. Büyük porsiyonları 2 veya 3 seferde yemek aşırı yemeye ve şişkinliğe yol açabilir. Atıştırmalıklar ve daha küçük öğünler yemek, kişinin tok hissetmesini sağlayabilir ve metabolizmayı teşvik edebilir.
Kilo vermek için vegan diyete başlayan herkes yeterli protein, demir ve B-12 vitamini aldığından emin olmalı ve mutlaka bir doktor veya beslenme uzmanından görüş almalı.
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/