Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri, dünyada yaklaşık her 8 kadından birinde meme kanseri gelişebileceği tahmin ediliyor. Hastalık erken teşhis edildiğinde tedavisi de daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak etkili olabiliyor. Meme dokusundaki süt kanallarında bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişen hastalığın tedavisinde cerrahi müdahele, ışın tedavisi ve ilaç tedavisi gibi farklı yöntemler hastalığın seviyesine ve seyrine göre belirleniyor.
Mastektomi nedir?
Meme dokusunun ameliyatla çıkartılması işlemi olan mastektomi, cerrahi tedavi yöntemlerinden. Sıklıkla ve hastalığın seyrine göre tercih edilen işlem ise memenin tamamen alınmadığı, sadece kanserli bölgenin çevresindeki bir miktar sağlam meme dokusuyla birlikte çıkartıldığı yöntem. Ancak mastektominin mutlaka gerekli olduğu durumlarda genellikle hastanın memesiz kalmaması için memenin derisi korunuyor ve içinden meme çıkartıldıktan sonra silikon protez yerleştirilebiliyor.
Tabii bu protezleri yani rekonstrüksiyon işlemini tercih etmeyenler de var. Ancak mastektomi sonrası kadınların kullanabileceği iç çamaşırları neredeyse sadece meme kaybını gizlemek için tasarlanmış ürünler. Günlük hayatlarına eskisi gibi devam etmek ve dış görünümleriyle barışık olmak isteyen kadınlar için artık farklı seçenekler de var.
Bedeninizle barıştıran iç çamaşırları
Kendisi de kanserden kurtulmayı başaran ödüllü bir mimar olan Katy Marks “Sadece sahip olduğum bedenle giyebileceğim kıyafetler istiyorum ve eğer bunu başka kimse yapmayacaksa ben yaparım” diyor.
Mastektomi sonrası rekonstrüksiyon yaptırmayı tercih etmeyen kadınlar için tek göğüslük sütyen tasarlayan Katy Marks, mimari gözünü bu kez farklı bir tecrübe için kullandı. Ameliyat sonrası asimetrik vücutlar için “Uno” olarak adlandırdığı tasarımı hazırlayan Marks’ın bir hedefi daha var. Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bütçeleri ne olursa olsun tasarımından yararlanmalarını sağlamak için açık kaynaklı kalıplar sunmayı planlıyor.
“Vücudumu sevmeyi öğrenmeliyim” diyen Marks, tek göğüslü olma gerçeğiyle mücadele ederken pek çok kez aynanın karşısında ağladığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Kadınların saklandığını fark ettim: Bol tişörtler ve rahatsız protezler giyerek ‘normal’ görünmek zorunda olduklarını hissediyorlardı.”
Marks, ameliyat sonrası iç çamaşırlarının destekleyici olmadığını ya da yara dokusunu tahriş eden özelliklere sahip ve bir memenin kaybını gizlemek amaçlı tasarlanmış ürünler olduğunu gördükten sonra kendi bir tasarım yapmaya karar veriyor.
Ödüllü mimar, asimetriyi saklamayan uygun fiyatlı, erişilebilir sütyenler tasarlarken bir göğsün kaybının asla kadınsı kimliğin kaybına eşit olmaması gerektiğini savunuyor. Bu yaklaşım, geri dönüştürülmüş okyanus plastiklerinden yapılan tek göğüslük bikinilerle plaj kıyafetine kadar genişledi.
Marks, “Uno’yu tasarlamak bana aynaya tekrar bakmanın ve kendim gibi hissetmenin mümkün olduğunu hissettirdi” diyor. Ne dersiniz, hayatta ikinci bir şans elde etmişken bunun keyfini çıkarmak gerekmez mi?
Kaynak: https://www.dromerbender.com/mastektomi, https://www.positive.news/
TC Sağlık Bakanlığı, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği
Fotoğraflar: Tara Darby