Dişlerimiz, dış imajımızı oluşturmada ya da bozmada rol oynayan önemli faktörlerden biridir. Örneğin, bembeyaz dişleriyle gülümseyen biriyle karşılaştığımızda ne kadar güzel olduğunu düşünürüz. Peki ya bu gülümsemenin ardındaki dişler çarpık, kötü hizalanmış, çürük veya eksikse…
Yaşam tarzımızın diş çürümesine katkıda bulunabileceğini veya bunu önleyebileceğini biliyoruz. Örneğin,
- Şeker tüketimi yüksek bir beslenme modeli diş çürümesini teşvik eder.
- Dişlerimizin yeterince temizlenmemesi diş çürümesine neden olur.
Rengi solmuş dişlerden hoşlanmayız. Çiğnerken acı çekmekten de hoşlanmayız.
Bununla birlikte, çürük ya da bakımsız dişler sadece dış görüntümüzü bozmakla ve ağrı vermekle kalmaz farklı sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Dişin içinde ne var?
Dişlerimiz kemiklere benzer, ancak kemik olarak kabul edilmezler. Mineralize kalsiyum içerirler. Bununla birlikte, kemiklerimizdeki hücreler, kırık durumunda olduğu gibi meydana gelen herhangi bir hasarı onarabilir, çünkü kemikler onarımı destekleyen osteosit hücreleri içerirken, dişlerimiz kendilerini benzer şekilde onaramaz.
Dişlerimizde kendi kendini onarma işlevinin olmaması, sağlıklı ve doğal dişlere sahip olmak istiyorsak çok dikkatli olmamız gerektiğini gösterir.
Dişlerimize nasıl zarar veririz?
Ağzımızda yaklaşık 20 milyar bakteri hücresi bulunur ve tükürüğümüzle günde yaklaşık 100 milyar bakteri hücresi yutarız. Bu bakteri hücrelerinin popülasyon dağılımı büyük ölçüde ne yediğimize ve dişlerimizi nasıl temizlediğimize bağlıdır.
Dişlerimizin uygun olmayan şekilde temizlenmesi biyofilmin oluşmasına ve güçlenmesine olanak tanır, bu da zamanla dişlerimizi kaplayan sümüksü bir malzemenin gelişmesine katkıda bulunur. Plak, her gün dişlerinizin üzerinde oluşan yapışkan bir tabakadır: Bilirsiniz, ilk uyandığınızda hissettiğiniz o kaygan/bulanık kaplama.
Canlı bakteri hücreleri, diş etini tahriş eden ve iltihaplanmaya neden olan kendi bireysel hayatta kalma faaliyetlerini yürütmektedir ve bu da zamanla bağışıklık sistemi fonksiyonlarımızın düzensizleşmesiyle sonuçlanacaktır. Eğer dişlerimizi fırçalarken bazı hassas noktalarda diş etlerimiz kolayca kanıyorsa, bu dişler şüpheye yer bırakmayacak şekilde iltihaplanmış demektir.
Başka ne gibi sonuçlar doğurabilir?
Zayıflamış bir diş, bakterilerin kana karışması için daha fazla yol sağlar. Her dişin kendi kan besleme akışı vardır. Bu bariyerin zayıflaması bakterilerin kana karışmasına olanak sağlar. Kan dolaşımına girdiklerinde, bağırsaklara kadar ilerleyebilir ve bağırsak disbiyozu ile ilgili daha fazla soruna neden olabilirler.
Ayrıca baş ağrısı, kulak ağrısı ve karaciğer sorunlarına yol açabilirler.
Dişlerimize hem içten (kendimizi neyle beslediğimiz) hem de dıştan (nasıl temizlediğimiz ve bakımını yaptığımız) bakmamız gerekir.