Yaz ayları geldi, tatil mevsimi başladı. Hava sıcak, deniz ve havuz sezonu açıldı. Anne adaylarının kafasında istenmeyen tüylerden kurtulma konusunda şüphesiz pek çok soru işareti var.
Hamileyken vücudunuz hormonlarla dolup taşar. Daha yüksek östrojen ve androjen seviyeleri, özellikle üçüncü trimesterde, daha önce hiç görünmeyen yerlerde tüylerin çıkmasına neden olabilir. Karnınızda, yüzünüzde, boynunuzda, göğüslerinizde ve kollarınızda aniden tüyler fark edebilirsiniz. İyi haber şu ki, bu tüylenme pek çok kişide görülür ve bebek doğduktan sonra genellikle kendiliğinden geçer.
Östrojen kaynaklı tüylenme, karnınız büyüdükçe vücudunuzun bazı bölgelerine ulaşmanın giderek zorlaşması ile birleştiğinde, tıraş, ağda veya tüy dökücü kremler kullanmaya alternatif olarak lazer epilasyon için bir randevu almanız gerekip gerekmediğini düşünmeye başlayabilirsiniz.
Araştırmalar yeterli değil
International Journal of Women’s Dermatology hamile kadınlar için kozmetik prosedürlerin güvenliği hakkında bir inceleme yayınladı. İncelemeyi yapanlar, lazerlerin hamile kadınlarda böbrek taşı ve genital siğil gibi tıbbi durumları tedavi etmek için güvenle kullanıldığını, ancak lazer epilasyon gibi kozmetik prosedürler için lazer kullanımını destekleyen herhangi bir güvenlik verisi bulunmadığını ifade etti.
Bu konudaki araştırma eksikliği muhtemelen yakın zamanda da değişmeyecek, çünkü bilim insanları anneleri ve bebekleri potansiyel olarak zararlı ürünlere ve prosedürlere kasıtlı olarak maruz bırakarak onlara zarar verme riskini almak istemiyorlar.
Lazer epilasyon genellikle güvenli bir işlem olarak kabul edilse de doktorlar ve dermatologlar genellikle hamile kadınlara bu işlemden kaçınmalarını tavsiye ediyor. Aynı şekilde elektrikle yakma / iğneli epilasyonun da (elektroliz) fetus için güvenilirliği hususunda yeterli bilgi bulunmuyor. Her şeyi göze alıp elektroliz yaptırmayı tercih ederseniz ve bebeğinizi emzirmeyi düşünüyorsanız, son üç ay içinde göğüs bölgesine uygulama yaptırmayın. Gebeliğin sonlarına doğru karın bölgesi de hassaslaşacağından, bu bölgedeki tüyler için de işlem çok can yakıcı olabilir.
Doğum sonrasına kadar beklemeniz için diğer nedenler:
Hamilelik sırasında meydana gelebilecek en yaygın değişikliklerden biri cildinizin koyulaşmasıdır; hiperpigmentasyon adı verilen durum. Dermatologlara göre, lazer epilasyon en çok cildinizin rengi ile tüylerinizin rengi arasında bir kontrast olduğunda etkilidir. Hiperpigmentasyon hedef bölgenizdeki cildi kıl rengine yaklaştırmışsa, tedavi daha az etkili olabilir.
Buna ek olarak, hamilelik normal kıl büyüme döngünüzü bozar. Lazer epilasyonun etkili olabilmesi için altı seansa kadar ihtiyacınız olabilir. İdeal olarak, bu tedaviler döngünün aktif büyüme aşamasında gerçekleşecektir. Ancak hamilelik hormonları bazı evrelerin süresini değiştirebildiğinden, işlemi yanlış evrede yaptırabilirsiniz.
Bir de cilt hassasiyeti meselesi var. Hamilelik vücudunuzdaki kan akışını artırır. Ayrıca karnınızdaki ve göğüslerinizdeki cildi gerer. Cildiniz bu hassas durumdayken lazer epilasyon tedavisi yaptırmak rahatsız edici olabilir.
Lazer epilasyon alternatifleri
Tıraş, ağda ve cımbızla alma gibi yöntemler genellikle hamilelik sırasında güvenli kabul edilir. Vücudunuzun şekli ve boyutu değiştikçe, istenmeyen tüyleri almak için bazı bölgelere ulaşmak için yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu konuda yardım almaya karar verirseniz, gittiğiniz yerin temizlik ve hijyeninden olduğundan emin olun.
Tüy dökücü kremler tarihsel olarak hamilelik sırasında kullanım için güvenli kabul edilse de baryum sülfit tozu ve tiyoglikolik asit gibi kimyasalların anne ve bebekler için kesinlikle zararsız olduğunu kanıtlayan bir çalışma bulunmuyor.
Kaynak: https://www.healthline.com/