Sadece kadınlar mı saçlarına önem veriyor sanıyorsunuz? Erkekler için de sağlıklı saçlara sahip olmak çok önemli. Son zamanlarda saç ekimi yaptırmak için adeta yarışa giren erkekleri görünce saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek gıdaları paylaşmak istedik.
Hormonal dengesizlikler, beslenme alışkanlıkları, stresli bir yaşam, kalitesiz uyku düzeni, cilt problemleri, vitamin eksiklikleri erkeklerde saç dökülmesine neden olabilecek faktörler arasında geliyor. Bu içeriğimizde dihidrotestosteron (DHT) seviyelerini düşürmeye ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek gıdaları derledik.
Dihidrotestosteron (DHT) nedir?
Vücuttaki bir enzim ile testesteronun birleşmesi sonucu ortaya çıkan erkeklik hormonudur. Ergenlik döneminde yüz, kasık ve vücut kıllarının büyümesinde rol oynar. Bununla birlikte, yüksek DHT seviyeleri saç dökülmesine ya da saç foliküllerinin büyümesine engel olabilir. Çünkü saç foliküllerine tutunan DHT, vitamin, mineral ve proteinlerin saça ulaşmasını engeller ve saç büyüyemez.
Bazı araştırmalar, bazı besinlerin bu enzimi bloke etmeye yardımcı olabileceğini, bunun da DHT üretimini azaltabileceğini ve saç dökülmesini önleyebileceğini öne sürüyor.
- Yeşil çay
Camellia sinensis bitkisinden elde edilen yeşil çay, dünya çapında en popüler içecekler arasındadır.
Üretim sırasında yeşil çay yaprakları buharda pişirilir, bu da çayın doğal bileşiklerinin daha fazlasını korur. 2019 yılında yapılan bir inceleme, yeşil çaydaki bileşiklerin saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olabileceğini buldu, bu sayede:
- Saç foliküllerini korumak
- Saç büyümesini teşvik etmek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Saç hücresi ölümünü önlemek mümkün olabiliyor.
- Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, Hindistan cevizinin çekirdeğinden veya etli kısmından elde edilir.
Genellikle yemek pişirmek için kullanılsa da cilt bakımı, saç bakımı ve genel sağlık alanlarında çeşitli uygulamaları vardır. Hindistan cevizi yağının, DHT üretimini engellediğine yönelik çalışmalar bulunuyor.
- Soğan (ve kuersetin açısından zengin diğer gıdalar)
Beyaz soğan yemeklere lezzet katar, az kalori içerir ayrıca yüksek antioksidan özelliklere sahiptir. Yapılan çalışmalarda bir antioksidan olan kuersetin’in, oksidatif stresi azaltarak testosterondan DHT üretimini önlediği görüldü.
Kuersetin açısından zengin meyve ve sebzeler:
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Lahana
- Elma
- Çilek
- Zerdeçal
Zerdeçal, sağlık yararları nedeniyle yemeklerde yaygın şekilde kullanılır. Faydaları arasında;
- Artrit ağrısını azaltmak
- Kolesterol seviyelerinin iyileştirilmesi
- Egzersiz sonrası toparlanmanın artırılması gibi özellikler bulunur.
Bu etkiler, zerdeçaldaki curcumin ile bağlantılı. Klinik öncesi çalışmalar, curcuminin DHT seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, curcumin ürünlerini saç dökülmesi tedavisi olarak desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
- Kabak çekirdeği
Balkabağı demir, çinko ve magnezyum açısından zengin yüzlerce besleyici tohumlar içerir.
2021 yılında yapılan bir araştırma, 3 ay boyunca kabak çekirdeği yağı uygulanmasının kadın tipi saç dökülmesini önlemeye ve saç uzamasını artırmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu.
- Edamame
Edamame fasulyesi, genellikle atıştırmalık veya meze olarak tüketilen genç soya fasulyesidir. Edamame fasulyesi, DHT seviyelerini düşürebilen faydalı bitki bileşikleri olan izoflavonlar içerir.
58 erkek üzerinde 2007 yılında yapılan bir çalışmada, beslenme programlarına yüksek oranda soya proteini eklendi. 3 ve 6 ay sonra, soya proteini takviyeleri – izoflavon içeriğinden bağımsız olarak – DHT seviyelerinde düşüş görüldü. Diğer taraftan, edamame veya diğer soya ürünlerinin tüketilmesinin DHT seviyeleri ve saç dökülmesi üzerindeki etkilerini belirlemek için ek çalışmalara ihtiyaç var.
Saç dökülmesini tedavi etmenin diğer yolları
Saç dökülmesi tedavisi için bir uzmanla görüşmek en iyisidir. Aşağıdaki öneriler de değerlendirilebilir.
- Protein, çinko, demir ve C ve A vitaminleri gibi vitaminler ve takviyeler
- Saç derisi masajı, aloe vera ve balık yağı gibi doğal yağlar
- Lazer terapisi
- Trombositten zengin plazma tedavisi gibi enjeksiyonlar
- Saç ekimi
Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/dht-blocker-foods#takeaway