Östrojen cilt bütünlüğünü korumanın anahtarı. Menopoz sırasında ve sonrasında östrojen seviyeleri düştüğünde, cilt daha az kolajen ve elastikiyetle incelebilir, bu durum potansiyel olarak daha fazla kuruluğa veya kırışmaya neden olabilir.
Bazı cilt bakım şirketleri, bu değişiklikleri önlemesi ve tersine çevirmesi beklenen östrojen destekli yüz kremleri ve serumları sunuyor. Reçetesiz veya reçeteli olarak satılabilen bu ürünler “teoride mantıklı” olsa da, güvenli ve etkili olduğunu gösteren daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Gelin elimizdeki bilgilere birlikte bakalım.
Topikal östrojen cildinize fayda sağlayabilir mi?
2019’da yayınlanan bir derlemede, araştırmacılar yaklaşık iki düzine çalışmanın sonuçlarını analiz etti. Bu çalışmalar, yüzlerinde, karınlarında, kalçalarında, ön kollarında ve uyluklarında topikal östrojen (jeller, kremler, merhemler ve bantlar dahil) kullanan menopoz ve sonrası dönemdeki kadınları içeriyordu. Araştırmacılar, östrojenin kırışıklıkları en aza indirmesinin ve cilt kuruluğunu, dokusunu ve elastikiyetini iyileştirmesinin “makul” olduğu sonucuna vardılar. Bununla birlikte, gözden geçirdikleri çalışmaların, küçük kadın gruplarını içermesi de dahil olmak üzere çeşitli sınırlamaları vardı.
Uzman dermatologlar topikal östrojen ürünlerinin ne kadar etkili ve güvenli olduğunu, hangi konsantrasyonların ve formların en iyisi olduğunu anlamak için daha titiz araştırmalara ihtiyacımız olduğunu söylüyor.
Dermatologlar, menopoza bağlı vajinal kuruluk ve seks sırasında ağrı için reçete edilen vajinal östrojen kremlerindeki aktif bileşen olan östradiolün güçlü ve tedavi edici bir östrojen formu olduğunu ifade ediyor. Bazı hastalarının yüzlerindeki kuru ve kırışmış cildi tedavi etmek için bu kremi amacı dışında dışı kullandığı belirtiliyor. Ancak bu kullanım güvenli veya etkili olduğu kanıtlanmadığı için önerilmiyor.
Topikal östrojen güvenli midir?
Dermatologlar, cilde östrojen uygulamanın tahrişe neden olabileceğini ve yeni bir topikal ürün denemenin alerjik reaksiyona, kızarıklığa veya döküntüye yol açabileceğini belirtiyor.
Östrojenin ayrıca koyu lekeleri ve renk değişikliklerini kötüleştirebileceği veya kan damarlarını daha belirgin hale getirebileceği veya egzama gibi cilt rahatsızlıklarını şiddetlendirebileceği de ifade ediliyor.
Bununla birlikte, topikal östrojenle ilgili en büyük soru, hormonun ne kadarının kan dolaşımına karıştığı. Uzmanlar, vajinal yoldan kullanıldığında sadece “çok küçük” miktarlarda östrojenin emildiğini, bu nedenle yüzde kullanıldığında da aynı kuralların geçerli olacağını söylüyor.
Ancak, daha fazla araştırma yapılana kadar meme, rahim veya yumurtalık kanserleri gibi “hormona duyarlı durumları” olan ya da gelişme riski yüksek olan kadınların östrojen bazlı cilt bakım ürünlerinin kullanımından kaçınılması tavsiye ediliyor.
Gerçekte ne işe yarar?
Menopoz ve yaşa bağlı cilt sorunları için iyi araştırılmış ve etkili birçok seçenek var:
Reçeteli topikal retinoidler (tretinoin gibi) ve reçetesiz satılan retinol, cildi güçlendiren ve dolgunlaştıran bir protein olan kolajen ve elastini artırabilir. Ayrıca hücre döngüsünü artırarak cildi aydınlatmaya ve ince çizgileri yumuşatmaya yardımcı olabilirler.
Hyaluronik asit kuruluğu en aza indirmeye yardımcı olabilir. C vitamini ve niasinamid gibi antioksidanların kızarıklığı azaltabileceği, renk değişikliğini iyileştirebileceği ve cilt dokusunu geliştirebileceği belirtiliyor.
Kolajen üretimini tetikleyen ve cilt tonunu eşitleyen lazerle cilt yenileme de bir alternatif. Cilde hacim kazandırmak ve ince çizgileri yumuşatmak için dermal dolgular ve kolajen üretimini uyaran cerrahi olmayan cilt sıkılaştırma prosedürleri de düşünülebilir.
Her gün SPF 30 veya daha yüksek bir güneş kremi uygulamak da çok önemli. Ultraviyole hasarının cilt yaşlanmasını hızlandırdığını ve güneş kreminin kırışıklık ve incelme gibi sorunların daha da kötüleşmesini önleyeceğini unutmamak gerek.
Cilt sorunlarınızı nasıl ele alacağınızdan emin değilseniz, size özel bir cilt bakım rutini geliştirebilecek bir dermatoloğa görünmeniz en iyisi olacaktır.
Kaynak: https://www.nytimes.com/