Hareketsiz yaşam tarzının tam 19 kronik hastalıkla bağlantılı olduğunu biliyor musunuz? İçeriğimizi okuyunca yayıldığınız o koltuktan hemen kalkmak isteyeceksiniz.
Iowa Üniversitesi’nin 40.000’den fazla hasta kaydını analiz eden araştırmasına göre, fiziksel hareketsizlik 19 farklı kronik hastalık riskinin artmasıyla bağlantılı bulundu. Araştırma, hareketsiz yaşam tarzının sağlığı nasıl etkilediğine dair şimdiye kadarki en kapsamlı sonuçları sunuyor.
Düzenli sağlık kontrolleri sırasında doldurulması sadece 30 saniye süren egzersiz alışkanlıklarıyla ilgili iki soruluk basit bir anket, araştırmacıların depresyon, obezite ve hipertansiyon gibi durumlar açısından daha yüksek risk altındaki hastaları belirlemelerine yardımcı oldu. Aktif olmayan hastaların aktif hastalara kıyasla neredeyse iki kat daha fazla kronik rahatsızlığı vardı.
Araştırmacılar, düzenli fiziksel aktivitenin hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu ve uzun ömürlülüğü desteklediğini uzun zamandır biliyor. Birçoğumuzun günlerini bilgisayar başında ya da telefonda gezinerek geçirdiği bir çağda, giderek artan kanıtlar hareketsiz yaşam tarzımızın sağlığımıza sessizce zarar veriyor olabileceğini gösteriyor.
2 soruluk anket
Araştırmacıya katılan uzmanlar iki basit soru ile ilerlediler: 1-Haftada kaç gün orta ila şiddetli egzersiz yapıldığı (tempolu yürüyüş gibi) 2- Seans başına kaç dakika egzersiz yapıldığı. Katılımcıların verdikleri yanıtlara göre hastalar üç gruba ayrıldı: inaktif (haftada 0 dakika), yetersiz aktif (haftada 1-149 dakika) veya aktif (haftada 150+ dakika).
- Çalışmaya katılan uzmanlar, taranan 7.261 hastadan gelen yanıtları analiz ettiklerinde net modeller keşfettiler.
- Yaklaşık %60’ı haftada 150 ya da daha fazla dakika orta düzeyde egzersiz yaparak önerilen aktivite aralığını karşılamışlardı.
- Bununla birlikte, %36’sı haftada 150 dakikadan az egzersiz yaparak önerilen aralığın gerisinde kaldı ve %4’ü hiçbir fiziksel aktivite yapmadığını bildirdi.
Ekip bu grupların sağlık kayıtlarını incelediğinde, sağlık sonuçlarında dikkate değer farklılıklar buldu.
- Fiziksel olarak aktif hastalarda depresyon (inaktif hastalarda %26’ya kıyasla %15), obezite (%21’e kıyasla %12) ve hipertansiyon (%35’e kıyasla %20) oranları önemli ölçüde düşüktü.
- Kardiyovasküler sağlık belirteçleri de daha düşük dinlenme nabız hızları ve daha olumlu kolesterol profilleri dahil olmak üzere önemli ölçüde daha iyiydi.
- Belki de en açıklayıcı olanı, aktivite seviyeleri ile kronik hastalık yükü arasındaki ilişkiydi. Fiziksel aktivite yapmadığını bildiren hastalar ortalama 2,16 kronik hastalık taşımaktaydı. Bu sayı, yeterince aktif olmayan hastalar arasında 1,49’a düştü ve egzersiz rutinlerini tamamlayanlar arasında sadece 1,17’ye geriledi.
Bu net ilerleme, fiziksel aktivitedeki küçük artışların bile hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kaynak: https://studyfinds.org/