Osteoporoz, kemiğin yoğunluğunu ve gücünü kaybettiği bir kemik hastalığı. Kemikleriniz kırılgan hale gelir ve özellikle omurga, bilekler ve kalçalarda kırık riskinin artmasına neden olur.
Günümüzde 200 milyondan fazla insanda kemik erimesi olduğu tahmin ediliyor. Artışın bir nedeni, insanların daha uzun yaşaması ve osteoporozun önlenmesine yeterince önem verilmemesi. Fiziksel aktivitenin azalması, sigara ve alkol kullanımı gibi yaşam tarzı sorunları da hastalığın gelişimine katkıda bulunuyor.
Türkiye’de son yıllarda yapılan bir çalışmada; 50 yaş üstündeki kişilerin dörtte birinde kemik erimesi saptandı. 50 yaşın üzerinde kadınların 1/3’inde erkeklerinde 1/5’inde osteoporoza bağlı kırık görülebiliyor.
Osteoporoz herkes için kaçınılmaz bir durum değil; bu nedenle cesaretiniz kırılmasın. Önemli olan basit önleyici tedbirler alabilmek; ne kadar erken, o kadar iyi.
Boyunuz mu kısalıyor?
Bunun nedeni, osteoporozun yaygın bir komplikasyonu olan omurgada kompresyon kırığı olabilir. İlerleyen yaşlarda 2-3 cm boy kısalması sık karşılaşılan bir durum. Kambur bir duruş da omurga kemik yoğunluğunu ve gücünü kaybettiğiniz anlamına gelebilir.
Osteoporoz tamamen geri döndürülemez, ancak yaşam tarzı önlemleri kemik yoğunluğunu korumanıza ve komplikasyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Kalsiyum ve D vitamini bu noktada çok önemlidir.
D vitamini kalsiyum emilimini artırarak kemikleri güçlü tutar. 50 yaşın üzerindeki kadınların ve 70 yaşın üzerindeki erkeklerin gıdalardan veya takviyelerden günde en az 1.200 miligram kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Süt ürünleri, özellikle süt, yoğurt ve peynir kalsiyum tüketmenin en kolay yoludur. Bir bardak süt yaklaşık 300 miligram kalsiyum içerir. Veganlar için soya, turpgiller, fasulye, bezelye, mercimek, portakal ve badem gibi bazı bitkilerde bol miktarda kalsiyum bulunur.
D vitamini takviyelerden ve güneş ışığından kolayca elde edilebilir. İhtiyacınız olan tek şey kollarınızın haftada iki ya da üç kez 10 ila 30 dakika güneş görmesidir. Ancak yüzünüze güneş kremi sürmeyi unutmayın. Ayrıca, pencereden gelen güneş ışığı aynı etkiye sahip değildir. Daha koyu tenli kişilerin daha fazla maruz kalması gerekebilir. Önerilen bu hedeflere ulaşamayanlar için kalsiyum ve D vitamini takviyesine ihtiyacınız olabilir.
Düzenli egzersiz osteoporozdan kaçınmanın en iyi yollarından biridir. Ağırlık taşıyan egzersizlere ihtiyacınız vardır – tempolu yürüyüş, dans veya sizi hareket ettirecek her şey kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olacaktır. Ağırlıklarla yapılan kuvvet antrenmanı denge ve esnekliğe yardımcı olarak düşme riskini azaltır. Haftada 4-6 gün 30 dakikalık ağırlık taşıma egzersizi ve haftada iki kez ağırlık çalışabilirsiniz. Bu özellikle menopoz döneminde ve sonrasında kadınlar için kritik önem taşır. Ayrıca, kemikleri zayıflatan sigara ve alkolden de kaçınmak gerekir.
Kaynak: https://studyfinds.org/author/fcoleman/
https://temd.org.tr/halk/hastaliklar/osteoporoz-kemik-erimesi