Soğuk algınlığı ve grip mevsimindeyiz. Bu da büyük olasılıkla etrafınızın öksürük ve burun çekme senfonisi ile çevrili olduğu anlamına geliyor.
Şikayetiniz ister öksürük, ister ateş, ister baş ağrısı, ister burun akıntısı ya da tıkanıklığı olsun, geceleri kendinizi daha kötü hissettiğinizi siz de fark ediyorsunuzdur.
Bu sizin hayal gücünüz değildir. Vücudunuzun iç saati olan sirkadiyen ritminizden başlayarak çeşitli faktörler suçlanabilir. Güneş battığında, beyninize yatmak için hazırlanmasını söyler ve aynı zamanda bazı bağışıklık hücrelerini daha aktif hale getirir. Bu hücreler her gece vücudunuzun farklı bölgelerinde virüs ve bakteri gibi istilacı patojenleri aramak üzere görevlendirilir.
Uzmanlar “Virüsleri tespit edip onlarla savaşmaya çalıştıklarında, bağışıklık hücreleri tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir, bu da geceleri solunum semptomlarını daha da kötüleştirir” diyorlar.
Kortizol gibi bazı hormonlar da sirkadiyen bir ritim izler. Kortizol seviyeleri sabahları en yüksek seviyededir, bu da gün boyunca enflamasyonu bastırmaya ve dolayısıyla semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Kortizol seviyeleri akşamları düşmeye başladığında, semptomlar tekrar alevlenmeye başlayabilir.
Geceleri öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını daha da kötüleştirebilen bir diğer faktör de, yatarken boğazınızın arkasında birikmeye başlayan mukus olarak adlandırılan geniz akıntısıdır.
Gün boyunca mukus birikimi daha az sorun yaratır çünkü dik durduğunuzda ve hareket ettiğinizde yerçekimi mukusun boşalmasına yardımcı olur. Ancak geceleri mukus birikebilir ve öksürme ve solunum yollarınızı temizleme içgüdünüzü tetikleyebilir.
Uyku için genellikle iyi bir şey olan dikkat dağıtıcı şeylerin olmaması da geceleri boğazınızdaki gıcığı görmezden gelmenizi zorlaştırır. Ayrıca yatak odanızdaki havanın kuruluğu gibi çevresel koşulların da solunum yollarınızı tahriş edebileceğini unutmayın.
Alerji, astım ve gastrointestinal reflü gibi diğer hastalıkların da aynı nedenlerle geceleri kötüleşme eğilimi gösteren öksürükle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bazı tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar da daha fazla öksürmenize neden olabilir.
Geceleri öksürük nasıl durdurulur
Neyse ki, geceleri öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek çeşitli ev ilaçları var. Uzmanlar, genellikle mukusu daha ince tutmak ve yattığınızda geniz akıntısını en aza indirmek için gün boyunca daha fazla sıvı tüketmenizi öneriyor. Sıcak bir banyo yapmanın, burun tuzu spreyi kullanmanın mukusu inceltebileceği ve bunların özellikle kendi burunlarını sümküremeyen küçük çocuklar için yararlı olduğunu belirtiliyor.
Uyurken mukusun süzülmesine yardımcı olmak için başınızı birkaç ekstra yastıkla yükseltmeyi deneyebilirsiniz.
Yetişkinler için dekstrometorfan içeren öksürük kesiciler öksürme dürtüsünü azaltarak rahatlama sağlayabilir. Guaifenesin içeren ilaçlar gibi öksürük söktürücüler, mukusun gevşemesine yardımcı olarak dışarı atılmasını kolaylaştırabilir. Boğazınızın kurumasını ve tahriş olmasını önlemeye yardımcı olabilecek öksürük damlası veya bal kullanmak da denenebilir.
Öksürük uykuyu bozabilir. Ve uyku iyileşme için çok önemlidir. Dolayısıyla dinlenmenize yardımcı olacak her şey daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Kaynak: https://www.nytimes.com/by/knvul-sheikh