Yedikleriniz sizi olduğunuzdan daha zeki yapar mı? Bilim insanlarına göre özellikle çocuk yaşlardaki nitelikli beslenme düşünce kapasitesini artırdığı gibi konsantrasyon üzerinde de de birebir etkili…
Bazı gıdalar doğru zamanda ve doğru miktarda tüketildiğinde, algı yeteneğinizi güçlendirdiği gibi hafıza, hızlı düşünme kapasitesi ve dikkat üzerinde de önemli etkiye sahipler. Bilim insanlarına göre özellikle et, süt, mevsimine göre sebze ve meyve tüketilmesi doğru beslenmenin ana formülü. İşte beyne doping etkisi yaparak zihninizi açacak ve zeka puanınızı artırmanıza yardımcı olacak gıdalar:
Süt ve Yoğurt
Özellikle protein oranı daha yüksek olan tam yağlı yoğurtlar beyin gelişimi için faydalıdır. Süt ve yoğurt aynı zamanda içinde bulunan tirozin maddesi sayesinde beyni uyararak odaklanmayı sağlar ve hafızayı güçlendirir. Hafıza ve beyin gelişiminde B vitamini alımı çok önemlidir. Vücutta B vitaminin gerektiğinden az olması durumunda beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar söz konusu olabilir.
Tam Tahıllar
B6, B12 ve folik asit içeren esmer ekmek, kepekli pirinç, yulaf, buğday gibi tahıl ve tahıl ürünleri, hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu artırır ve beyne düzenli kan akışı sağlar. Rafine tahıllara göre daha fazla protein ve lif içeren tam tahıllar enerjiyi ve zihinsel performansı üst seviyede tutmaya yardımcı olur. Tam tahıllar, hem antioksidanların ve B vitaminlerinin karşılanmasını hem de beyin için gerekli glikozun alınmasını sağlar.
Yumurta
A, D, B12 ve B vitamini yönünden oldukça zengin olan yumurta, hafıza için olmazsa olmazlardan. Yumurtadaki ‘kolin’ adı verilen besin türü beyindeki sinyal moleküllerinin üretiminde önemli bir rol üstlenmesinin yanında, belleği geliştirme noktasında da çok faydalı. Bunun yanında yumurtada bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek nörotransmitter dengesini koruyup zihinsel ve nörolojik bozuklukları önler. Ayrıca oldukça yüksek miktarda Omega 3, lutein ve çinko içeren yumurta gibi bir besini tüketmek konsantrasyon üzerinde de son derece etkilidir.
Kuruyemişler
Başta ceviz olmak üzere fındık, badem, yer fıstığı gibi yüksek oranda E vitamini içeren kuruyemişler aynı zamanda sahip oldukları yağ asitleri ile unutkanlığın adeta panzehri gibiler. Kuruyemiş tüketmek beyin hücrelerinin büyümesini artırır. Kuruyemişte bulunan tekli doymamış yağlar, bilişsel gerileme riskini azaltır. Günde en az üç ceviz, sekiz fındık ve sekiz badem tüketilmesini öneren uzmanlar, bu sayede kolesterolü ve tansiyonu düşürmenin yanı sıra beyin için gerekli olan Omega 3’leri ve kemikler için gerekli kalsiyum miktarının da alınacağını kaydediyorlar.
Balık
Tıpkı süt, yoğurt ve yumurta gibi balık da protein zengini bir besin. A, D, K vitamini ve B grubu vitaminleri içeriğinde barındıran balık, insan vücudu tarafından üretilmeyen dışarıdan takviye şeklinde alınmak zorunda olan iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da son derece zengindir. Yüksek protein ve esansiyel aminoasit kaynağı olan balık, içerdiği Omega 3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu yönde katkı sağlar ve stres altında dahi hızlı düşünmeye katkıda bulunur.
Hindi eti
Oldukça düşük yağ oranına sahip olan hindi etinde bol miktarda B vitamin bulunur. Karbonhidratları enerjiye çevirmesi ile ünlü olan B3 vitamini (Niasin) yönünden oldukça zengin olan hindi eti, sağlıklı bir sinir sistemi ve güçlü bir zihin için olmazsa olmaz gıdaların başında gelir. Hindi eti ayrıca B12 vitamini açısından da oldukça iyi bir kaynaktır. Yetersizliği halinde kişide algı bozukluğu, hafıza kaybına neden olan B12 vitaminin uzun vadede eksikliği, bunama ve Alzheimer gibi kalıcı beyin ve sinir hasarına yol açar. Bu nedenle bolca hindi eti tüketmek beyin sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Hindi eti aynı zamanda zengin bir fosfor kaynağıdır. Fosfor ise merkezi sinir sistemini desteklemeye yardımcı olur.