İçerdiği proteinlerle beden sağlığı için oldukça büyük önem taşıyan eti seçerken nelere dikkat etmeli? Etin kalitesini etkileyen faktörler neler? Basit birkaç ipucu sayesinde daha kaliteli ve bilinçli et seçmek mümkün.
Kırmızı etin besleyici olmasında Myoglobin proteini önem taşıyor. Öyle ki, kırmızı et bu protein bakımından ne kadar zenginse rengi de o denli kırmızıdır. Etin besleyici özellikleri de aynı oranda artar. Bir başka deyişle etin renginin kırmızı olması, sağlayacağı fayda açısından önemlidir.
Kırmızı et seçerken…
Öncelikle eti satın aldığınız yerin hijyen kurullarına uyup uymadığını gözlemleyin. Etlerin konulduğu reyonlar temiz mi? Satıcı genel hijyen kurallarına riayet ediyor mu? Ete dokunurken elinde eldiven var mı? Maske ve bone takmış mı? Bu hususların hepsi çok önemli, çünkü satıcıdan ürüne geçmesi muhtemel mikroplar da bu önlemler sayesinde engellenir. Bu hususların hepsi kusursuz bir şekilde yerine getirilmişse sıra eti incelemeye geldi.
– Mermer görünümlü ve dokununca sıkı duran etleri tercih edin.
– Etten herhangi bir kötü koku gelmemeli.
– Etin yüzeyinin kuru veya kabuklu olmamasına da dikkat edin. Islaklık etin kısa süre önce kesildiğini ve dolayısıyla taze olduğunu gösterir. Hemen kesilip satılan etler serttir ve sindirimi de oldukça zordur. Bu nedenle kesilen etlerin en az 10 gün boyunca uygun şartlarda dinlendirildiğinden emin olun.
– Etin üretici damgalı olmasına da dikkat edin. Bu etin güvenilir yollarla satıcıya ulaştığının en eşsiz kanıtıdır.
– Satın aldığınız et hazır paketlerde ise paketlenme tarihine, son kullanma tarihine, üretim izni ve ruhsatına, üretici firma bilgileri ve üretim adresine dikkat edin. Paketlerin şişmiş, delinmiş ve bozulmuş olmamasına dikkat edin. Eğer paketlerde bir deformasyon varsa almayın.