Adı binlerce yıldır bolluk ve bereketle anılan nar, aynı zamanda tam bir şifa kaynağı.
Tanelerinden suyuna her yönüyle sağlığımız için pek çok fayda taşıyan nar, özellikle kış aylarında tam bir hastalık savar olarak baş köşeye kuruluyor. Yapılan araştırmalara göre doğurganlığı da artırdığı kaydedilen narın faydaları elbette bununla sınırlı değil. Oldukça etkili bir antioksidan olan nar, Doğu Akdeniz, Mezopotamya, İran, Urartu ve Ege kültürlerinde adından sıkça bahsettirerek doğum, ölüm, hayat, bereket ve bolluğu simgeliyor. Hatta öyle ki Mısırlılar ikinci yaşamlarında bolluk ve şans getirmeleri amacıyla ölülerini narla birlikte gömerlermiş. Gerçekleştirilen kazılarda firavunların mezarlarından çıkan nar ve nar figürlü kaplar da Mısırlıların bu eşsiz meyveye verdikleri önemin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.
I. Tuthmosis zamanında Suriye’ye yapılan seferler sonucunda tanışılan ve Mısır’a getirilen nar, halk tarafından öylesine sevilmiş ki aşk şiirlerinin öznesi haline gelmiş. Ayrıca meyve niyetine yenmiş ve şarabı yapılmış. Bu dönemde Mısırlılar derilere renk vermesi için narın kabuklarından da faydalanmışlar. Nar sadece Mısırlıların değil Hitit uygarlığında da oldukça önemli bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Hititliler nara verdikleri önemi tarım tanrısını buğday ve narla birlikte betimleyerek göstermişler.
Nar sadece imparatorlukların değil aynı zamanda mitolojinin de en gözde sembollerinden biri. Yunan mitolojisinde Hades tarafından yeraltı dünyasına kaçırılan Persephone birkaç nar tanesi yediği için bir daha yeryüzüne, insanlar arasına dönememiştir.
Nar Osmanlı mutfağında da farklı kullanım şekilleriyle karşımıza çıkıyor. Mekke’nin gülü sıfatıyla mutfaklara giren nar çiçeğinin şerbeti o dönemde daha ziyade çay yerine tüketiliyor ve özellikle Ramazan ayında iftar sofralarında ikram ediliyordu.
Neden nar yemeli?
- Nar ve nar suyu karaciğeri korumanın yanında karaciğer hücrelerinin yenilenmesine de yardımcı oluyor.
- Damar içerisinde yer alan kolesterol sentezini ve serbest radikalleri yok etmek için vücudun direncini artıran nar, bu sayede kalp hastalıklarını önlenmesine yardımcı oluyor.
- Nar ve nar suyu böbrek hasarını engelleyerek vücuttaki toksinlere karşı böbrekleri koruyor.
- Tam bir antioksidan deposu olan nar suyu serbest radikaller tarafından emiliyor; bu da yaşlanmayı yavaşlatıyor.
- İçeriğinde bulunan bitkisel ve doğal antioksidanlar sayesinde nar, DNA hücrelerindeki genetik hasarı ve bozulmayı önlüyor.
- Sahip olduğu yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.
- İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki polifenol sayesinde alerjik reaksiyonların minimum derecede atlatılmasına yardımcı oluyor.
- Kan basıncını normale düşürmeye yardımcı olan nar bu sayede yüksek tansiyonu engelliyor.
- Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Alzheimer’ın ilerlemesini önlüyor ve hastalığın yavaşlamasında etkili oluyor.
- İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlıyor.