Yüzyıllar boyunca zengin içeriğiyle dünyanın pek çok mutfağına ilham olan Türk mutfağı, her biri ağızlarda şölen yaratan binlerce çeşit lezzetiyle damaklarına düşkün olanların kalbini fethediyor. Türk mutfağının açık ara en sevilen yemeklerinden olan, geçmişte padişahların sofralarını süsleyen, bugünse zengin-fakir demeden hemen herkesin tutkunu olduğu kuru fasulye, içinde barındırdığı bol protein ile daha uzun yıllar boyunca tahtını koruyacak gibi görünüyor.
Ve fasulye tarih perdesinde…
Kökleri Orta Amerika’ya kadar uzanan kuru fasulye ile Avrupalı halklar 16. yüzyılda tanıştı. Tarihler 18. yüzyılı gösterdiğinde ise kuru fasulye, adeta milli yemek haline geleceği Osmanlı mutfağına girdi. Her ülkede farklı damak tatlarına yönelik olarak faklı malzemelerle sofralara gelen kuru fasulye, sade yapılabildiği gibi sucuklu, pastırmalı, kıymalı, etli olarak da pişiriliyor; pirinç ya da bulgur pilavı ile servis edilebiliyor.
Dünya mutfakları arasında Türk mutfağından sonra en çok Meksika mutfağında kendisine yer bulan kuru fasulye, çorbalarda, mezelerde (pilaki gibi), tavuk ve et yemeklerinde, salatalarda ve dip sos olarak kullanılıyor.
Hem sağlıklı hem lezzetli…
Tam anlamıyla bir protein deposu olan kuru fasulye lif açısından da son derece zengin. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemininde kusursuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kuru fasulyeyi dengeli beslenmek isteyenlerin sofralarından eksik etmemesi gerekiyor. Kuru fasulyenin diğer faydaları ise şöyle:
- Kanda bulunan kötü kolesterolü düşüren ve kalp krizi riskini minimize eden kuru fasulye, içerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyona karşı da koruyucudur.
- Yüksek miktarda demir ve folik asit içermesi nedeniyle uzmanlar tarafından özellikle gebelikte sık tüketilmesi tavsiye edilir.
- Siyatik ve romatizmaya bağlı ağrı şikayetlerini azaltan kuru fasulye, böbreklerdeki kumu dökmeye de yardımcı olur.
- Antioksidan bakımından oldukça zengin olması nedeniyle kuru fasulye meme ve kalın bağırsak kanserine karşı da koruyucudur.
Kuru fasulyenin besin değerleri:
Besin Değerleri 100 gr. 1 Porsiyon (Orta)
Karbonhidrat (g) 25.81 46.46
Protein (g) 8.97 16.15
Yağ (g) 0.64 1.15
Lif (g) 10.04 18.07
Kolesterol (mg) 0 0
Sodyum (mg) 2 3.6
Potasyum (mg) 463 833.4
Kalsiyum (mg) 73 131.4
Vitamin A (iu) 0 0
Vitamin C (mg) 0 0
Demir 2.84 5.11