Yılbaşı gecesi konuklarınıza sunacağınız atıştırmalıklar, kanepeler ve mezeler konusunda karar vermenizi kolaylaştıracak öneriler.
Mini cheeseburger
Dokuz adet çörek otlu mini hamburger ekmeğini ikiye bölün. Üç-dört yaprak kıvırcık marulu iyice yıkayıp kurulayın ve tamamını dokuz parçaya ayırın. İki adet domatesi yıkayıp kurulayın; bir adet soğanı soyun ve her ikisini de halka doğrayın. Dokuz adet köfteyi kızartın. Kullanacağınız ekmeklerin boyutuna göre Akçaabat köftesi ya da cızbız köfte de kullanabilirsiniz. Ekmeklerin arasında sırasıyla soğan, marul, domates, köfte ve dilimli burger peynirini yerleştirin. İsteğe göre ketçap, mayonez, barbekü sos ya da acı sosla beraber servis edebilir, burger’lerin üzerine birer süs kürdanı takarak sunabilirsiniz.
Kırmızı pancarlı krakerler
İki adet kırmızı pancarı haşlayın. Soyduktan sonra biraz zeytinyağı, limon ve tuzla karıştırıp püre yapın. Daire ya da kare şeklinde krakerlerin üzerinde pancar püresini kalın bir tabaka halinde sürün. Dilediğiniz bir peyniri yaprak şeklinde keserek üzerine yerleştirin. Üzerine çam fıstığı serpiştirin. Servis yapmadan önce tere, maydanoz, minik semizotları ya da dereotu gibi dilediğiniz yeşilliklerle süsleyebilirsiniz.
Tavuklu salatalık ruloları
Meze ve atıştırmalık hazırlarken yararlanılan pratik ve lezzetli malzemelerden biri de labnedir. Labne peyniri kolay şekil alabilmesi ve hem tatlı hem de tuzlu malzemelerle uyum sağlayabilmesi açısından birçok tarifte kullanılabilir. Bu tarifte de salatalık ve kapya biberiyle bir arada kullanıldı.
Bir adet tavuk göğsünü yumuşacık olana dek haşlayın, soğuduktan sonra liflerine ayırın. Tavuk etini labne peyniri, tuz ve karabiberle karıştırın. Salatalıkları yıkayıp her iki ucunu küt kesin. Bir soyacak yardımıyla uzunlamasına incecik dilimler elde edin. Bu dilimlerin tam ortasına labne peynirli karışımı doldurun ve rulo yapın. Ruloları, açılmaması için frenk soğanıyla bağlayın. Küp doğranmış kapya biberiyle süsleyip servi tabağına alın.
Gizemli bohçalar
Farklı bir sunum ve lezzet yaratmak istiyorsanız bohça şeklindeki bu tarifimiz ilginizi çekebilir. İçini bizim tercih ettiğimiz malzemelerle doldurma zorunda değilsiniz. Dikkat etmeniz gereken: Kullanacağınız tüm malzemeler yaklaşık olarak aynı zamanda pişmeli.
Bir adet patatesi ve soğanı küp küp doğrayıp bir tavada soteleyin. Üzerine 5-6 adet yıkanıp ayıklanmış ve küp doğranmış mantarı ilave edip soteeyin. Bir parmak sucuğu küp küp doğrayın. Yuvarlak yufkayı altıya bölün.
Tüm harcı karıştırdıktan sonra altı parçaya eşit olarak dağıtın. Yufkaları bohça şeklinde kapatın. Her birini taze frenk soğanıyla bağlayıp fırına verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirip servis yapabilirsiniz.
Çilekli Noel Baba
İri çilekleri yıkayıp kurulayın. Uç kısmından iki cm kadar kesip kenara koyun. Çileğin altta kalan kısmını katı kıvamlı kremayla kaplayın. Daha sonra çileğin diğer kısmını üstüne kapatın. Çileğin ucuna ve alt kısmına görseldeki gibi krema noktaları kondurun. Gözleri için iki tane çörekotu kullanabilirsiniz.
Bu tarifi süzme yoğurtla da hazırlayabilirsiniz.Süzme yoğurdu meyveleri kullanarak hazırlayacağınız birçok meze ve atıştırmalıkta kullanabilirsiniz. Kremsi dokusu ve kolay şekil alabilen yapısı sayesinde sunumu hoş bir malzemedir.
Mandalina ile bitterin aşkı
Turunçgillerin çikolataya çok yakıştığını düşünenlerdenseniz bu pratik tarif kalbinizi çalacak. Üstelik mandalinanın şimdi tam da zamanı. Bitter çikolatanın kakao oranına ise siz karar verin. Bu tarif için yüzde 70 kakaolu kuvertürü tavsiye ediyoruz.
100 gr. bitter kuvertürü benmari usulü eritin. Mandalinaları soyup dilimlerine ayırın. Beyaz lifleri her ne kadar yararlı da olsa ne yazık ki bu tarifteki sunumu bozmamak için onları mandalinadan ayırmak zorundayız. Temizlenen mandalinaların yarısını, ılınmış ve erimiş haldeki çikolataya batırın ve üzerine Hindistan cevizi serpiştirip soğutun. Ardından servis tabağına yerleştirin.