Hem israfı önlemek hem de sağlıklı ve lezzetli gıdalar tüketmek için süt ve süt ürünleri aldığınızda saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor.
Bunlara dikkat!
- Soğuk zincir: Soğuk ortam mikroorganizmaların üremesini yavaşlatır. Peyniri aldığınız andan itibaren hızlıca buzdolabına koymayı ihmal etmemelisiniz.
- Buzdolabının orta kısmına yerleştirin: Peynir, yoğurt, süt gibi gıdaların, buzdolabında ısının en dengeli ve sabit olduğu orta kısma yerleştirilmesi öneriliyor.
- Son kullanma tarihi: Ambalajlı olarak satın aldığınız ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat etmekte yarar var. Her ürünün paketinin açıldıktan sonra kullanım süresinin farklılık gösterdiğini unutmayın.
- Tereyağı: Buzdolabında 4 aya kadar bozulmadan durabilir. Ancak burada önemli olan tereyağını kullanacağınız miktarda alıp kalanını dolapta bırakmanız. Yağı bütün olarak çıkarıp dışarıda beklettikten sonra tekrar buzdolabına koymanız üzerine dışarıdan mikroorganizmaların yerleşmesine neden olur. Bu da yağınızı bozar.
- Kaşar peyniri: Kaşar peynir gibi sert kıvamlı, dokulu ve güçlü aromalı peynirlerin diğer peynirlerden ayrıca ambalajlanarak saklanması gerekiyor. Bunun yanı sıra kaşarın havayla teması mutlaka kesilmeli çünkü hızla küfleniyor. Bu nedenle streç film ya da buzdolabı poşedi gibi koruyucu malzemelerden yararlanmak önemli.
- Süt: UHT sütler içinde herhangi bir mikroorganizmanın bulunmayacağı şekilde strelize edilerek sofralarınıza ulaşıyor. Açtıktan sonra kapağını kapalı tutarak buzdolabında saklamak gerekiyor. Her ne kadar uzun ömürlü olsa da açılmış bir kutu UHT sütü 5 gün içinde tüketmek en doğrusu.
Buzdolabının ısısının yükselmemesi gerekiyor
Buzdolabının tüm gıdaları uzun süre koruyabilmesi için ısısının 4 ila 6°C olması gerekiyor. Süt, peynir ve diğer süt ürünlerinin güvenli şekilde saklanması için bu ısının yaz – kış korunması çok önemli. Isı yükseldikçe özellikle süt ve peynirlerde fazla miktarda bakteri ürüyor. Bu da sağlık için riskli durumlar ortaya koyabiliyor. Bu nedenle yaz aylarında buzdolabının güç ayarını yükselterek ısıyı düşük tutmak çok önemli. Dış ortamdaki hava buzdolabının ısısını yükseltebiliyor. Buzdolabının kapağı sık sık açılıp kapandıkça içerideki hava daha da ısınıyor. Elbette ısının çok da düşmemesi gerekiyor. Bu da peynirin olduğundan daha sert olarak karşınıza çıkmasına neden olabilir.