Menopoz, 40 – 50 yaş aralığında başlayan kadınlara özgü bir süreç. Menopozdan dört – beş yıl öncesinde başlayan semptomlar gerekli tedbirlerin alınması konusunda ipuçları veriyor. Bu döneme premenopoz deniyor. Menopoz öncesinde ve sonrasında çoğu kadın ateş basması, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, düzensiz adet gibi sorunlardan şikayetçidir. İlerleyen dönemde menopozun ardından, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen “osteoporoz” gibi farklı fiziksel rahatsızlıklar da görülebilir. Fiziksel ve ruhsal tüm sorunların üstesinden gelmenin birinci yolu bu doğal süreci olduğu gibi kabul edip yaşananları büyütmemek, ikincisi ise beslenme ve egzersize dikkat etmek.
Menopoza özel diyet uygulayıp fiziksel aktivitenizi de artırdığınız zaman yaşantınızın daha keyifli ve sorunsuz hale geleceğini göreceksiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri sıraladık.
Sağlık kahvaltıda başlar
Menopoz öncesi dönemde kahvaltılarınızı asla ihmal etmeyin. Zinde ve güne iyi başlamış bir bedene sahip olursanız ateş basması, eklem ağrıları, depresif duygu durumu gibi farklı sorunlarla daha rahat mücadele edebilirsiniz.
Kahvaltıda soya sütü, limon suyu, früktozdan yapılmış reçel, beyaz peynir, ince bir dilim hindi ya da tavuk jambonu tüketebilirsiniz. Taze meyvelerden kivi, greyfurt gibi C vitamini yönünden zengin meyveleri tercih edebilirsiniz.
Unutmayın, tüm öğünlerde demir emilimini artırmak için demir içeren besinlerle beraber C vitaminli gıdalar tüketmeniz yeterli impotenzastop.it. Bununla beraber kalsiyum içeren gıdaları ise demir içeren besinlerle beraber tercih etmemelisiniz. Örneğin iyi pişmiş harika bir dilim bonfilenin yanında bol limonlu bir salata hem damak zevkinize hitap edecek hem de vücudunuza müthiş bir demir ve C vitamini atağı yapacaktır.
Osteoporoz riskine ve kas ağrılarına karşı ise kalsiyum, magnezyum ve potasyum yönünden zengin gıdaları tüketerek kendinizi daha zinde ve rahat hissetmeniz mümkün. Muz, avokado, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler bu dönemde özellikle diyet listenizde yer almalı.
Fitoöstrojen içeren gıdalar tüketin
Menopoz döneminde beslenmenize eklemeniz gereken bir diğer unsur ise fitoöströjen içeren gıdalar. Doğal olarak, kadınlarda bulunan östrojen hormonunu içeren bu bitkilerden tüketerek menopoz döneminde hormon takviyesine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Nohut, yonca, barbunya, soya fasulyesi, baklagiller, soğan, şerbetçi otu, kiraz, erik, zeytin ve yer fıstığı fitoöstrojen içeren en önemli besinler arasında sayılabilir.
Menopozda egzersiz şart
Menopoz dönemi kadınların hem fiziksel hem de ruhsal sebeplerden ötürü bir miktar kilo almaya eğilimli olduğu bir süreci de tanımlıyor. Bu dönemde enerji ihtiyacı günlük yaklaşık 200 ila 400 kalori azaldığından spor alışkanlığı olmayanların bile bu süreçte egzersiz yapması gerekiyor. Haftada en az üç gün ve günde en az 30 dakikalık egzersizler kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Esneme, güç ve direnç hareketlerini barındıran karma bir egzersiz programı sizin için etkili olabilir.
Kendinizi tahammülsüz, güçsüz, zayıf hissetseniz de spor yaparak hemen bu ruh halinden kurtulabilirsiniz. Yoga, pilates, tempolu yürüyüş, yüzme gibi sporlar hem kemiklerinizi ve eklemlerinizi güçlendirmenize yardımcı olurken duygu durumunuzu da kısa sürede düzeltebilir. Eğer egzersize menopoz öncesinde başlarsanız avantaj sağlamış olursunuz. Böylece hem rutininize egzersizi eklersiniz hem de menopoza girdiğinizde özellikle ruhsal olarak çok etkilenmez, kendinizi çok daha güzel ve fit hissedersiniz.