Mutfakta zaman kazanmanın püf noktalarından biri de gıdaları doğru şekilde saklamaktır. Kolayca bozulmayan gıdalar sizi; sık sık temizlemek, bozulanları atmak, yerlerine yenilerini koymak gibi birçok dertten kurtarır. Ayrıca dolap içi düzenlemeler ve elinizin altında yer tutan eşyalar da mekandan kazanmanızı sağlayacaktır. İşte önerilerimiz:
Havuç, soğan, sarımsağı bir kerede hazırlayın, dondurun
Fazla miktarda alınan havuç, soğan, sarımsak gibi malzemeleri bir anda tüketmemiz pek mümkün değil. Bu malzemelerin fazlalarını yıkayıp, temizleyip kullanım şekline göre doğrayıp buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde derin dondurucuya ya da buzluğa atarak haftalarca saklayabilir ve istediğiniz an taptaze kullanabilirsiniz. Hem bir kerede yıkama doğrama konusunu halletmiş hem de israf etmemiş olursunuz.
Baklagiller ve tahılları saklarken
Pirincin, bulgurun ya da fasulyenin içinden çıkabilen güveler sizin de kabusunuz ise bu sorunu sarımsakla çözebilirsiniz. Kavanozun içine bir ya da iki diş soyulmamış sarımsak atarak bu gıdaların saklama süresini uzatabilirsiniz.
Mutfakta böcek ve örümceklerle mücadele
Mutfaklarınızda haşere, böcek, örümcek gibi zararlılarla mücadele etmek için siz de doğal yolları tercih ediyorsanız bir sprey şişesine bir bardak su ve 20 damla nane yağı ilave edin. Bu karışımı yalnızca mutfaklarınızda değil evinizin her yerinde kullanabilirsiniz. Böcek ya da örümcek oluşabilecek noktalara her gün bir defa sıkarak onları uzaklaştırabilirsiniz. Böylece böceklere karşı zararlı kimyasalları temizlemek için harcayacağınız zamandan tasarruf edersiniz.
Yeşilliklerin ömrünü uzatın
Buzdolabında yeşil sebzelerinizi saklarken üzerine bir parça peçete koyun. Böylece bitkilerin üzerindeki fazla nemi bu peçete çekeceğinden kolayca çürümeleri de engellenmiş olacak. Siz de buzdolabına yapışan bozulmuş sebzelerle zaman kaybetmezsiniz.
Buzdolabı poşeti ve paket lastiği hayatı kolaylaştırır
Kalan sandviçi ya da bitiremediğiniz elmayı çöpe atarak hem yeryüzüne hem de bütçenize iyi davranmamış olursunuz. En iyisi bir paket buzdolabı poşeti edinin. Bu gibi yarım kalan yiyeceklerini kolayca ambalajlayıp lastikle sabitledikten sonra buzdolabına koyun. Böylece tüketilmeye hazır bir gıda paketlemiş hem de israfı önlemiş olursunuz.
Cam atıklar
Süt şişeleri, konserve kavanozları atmaya kıyamıyorsanız bunlar için evinizin bir yerinde özel bir kutu oluşturun. Biriken cam şişeleri buraya koyun. Kutu dolunca hepsini geri dönüşüme gönderin. Böylece atmaya kıyamadığınız kavanozlar ve şişeler mutfağınızda koca bir dolabı “ya bir gün lazım olursa” bahanesiyle işgal etmez.
Mutfak dolaplarınız yetmiyorsa
Dolap içi portatif raflardan yararlanarak yer kazanabilirsiniz. Böylece fincan bardak gibi kısa boylu parçaları tek bir rafa iki sıra halinde dizebilirsiniz ve mevcut dolabınızdan bir raflık yer kazanmış olursunuz. Kiler kullanımında ise farklı boylarda saklama kutularından yararlanabilirsiniz. Böylece kutuları üst üste koyarak daha fazla mutfak malzemesini daha az yerde koruyabilirsiniz.
Tuzlukla başınız dertte mi?
Tuzunuz nemden yapışıyor ve tuzluktan dökülmüyorsa bir çay kaşığı pirinci tuzluğa koyarak bu sorunu çözebilirsiniz.