Mevsimlerin değiştiği dönemlerde hastalıklar sık sık karşımıza çıkar. Bazen vücudumuz yorgun ve zayıf düştüğü için virüslerin saldırısı karşısında yenilerek hasta olsak da çoğu zaman alacağımız basit ve pratik önlemler sayesinde hastalıklara yakalanmadan onları kolayca uzaklaştırabiliriz. Toplu taşımada, sokakta, okulda, işte ya da evde, semptomların ortaya çıkmasını beklemeden alabileceğimiz önlemleri derledik. İşte dikkat edilmesi gerekenler:
Elleri sık sık yıkamalı
Ellerimiz gün boyu birçok noktaya dokunarak kir, bakteri, virüs gibi hastalıklara sebep olan her unsuru biriktiriyor. Kapı kolları, sandalye kolçakları, para, bilgisayar klavyesi ve faresi, kalem ve daha birçok obje hastalıkların kişiden kişiye bulaşmasında aracı rol oynuyor. Her fırsatta ellerimizi yıkayarak hastalıklara sebep olan unsurları büyük ölçüde bertaraf edebiliriz.
Maske kullanın
Toplu taşıma gibi kalabalık ortamlara gireceğiniz zaman havadan bulaşabilecek olası hastalıklara karşı basit bir maske kullanarak tedbir alabilirsiniz. Eczanelerde paket halinde ya da tek tek satılan bu maskeleri saat başı değiştirmek gerekiyor.
Evinizi, ofisinizi sık sık havalandırın
Bakteriler, mikroplar sıcak ve kirli ortamları severler, üremek için sıcak ve nemli ortamları tercih ederler. Evinizi ve ofisinizi “Hava da buz gibi…” demeden sık sık havalandırın. Temiz hava içeri dolduğunda kendinizi daha iyi hissederek farkı göreceksiniz.
İyi uyku
Vücudumuz protein sentezini uykuda gerçekleştiriyor. Mutluluk, büyüme ve iyileşme hormonlarımız da uykuda salgılanıyor. Uykunuzu alamazsanız vücudunuz yorgun ve bitkin düştüğünden her türlü hastalığa açık hale geliyor. Kaliteli uyku için doğru yatak, doğru yastık seçimi de son derece önemli. Bununla beraber akşam saatlerinde kafeinden uzak durmak, mavi ışık saçan ekranlarla fazla yakın olmamak, akşam yemeklerinde ağır besinler tüketmemek iyi ve kaliteli uyku için yardımcı olabilir.
Mikro uyku
Gün içinde küçük şekerlemeler yaparak gün içinde enerjinizi zirveye çıkarabilirsiniz. Öğle arasında ya da ikindi saatlerinde 15 – 30 dakikalık mini uykular sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.
İyi beslenme
Dengeli ve sağlıklı beslenerek vücudumuzun direncini yüksek tutabilir, zinde kalabiliriz. Bu da virüslerin saldırıları karşısında bizi güçlü kılar. Bağışıklık sistemimizin başarıyla görevini yapması için bol sebze ve meyve tüketmeli, süt ve süt ürünleri, et, kurubaklagiller ve kompleks karbonhidratların dengeli şekilde alımına dikkat etmeliyiz. Bunların yanı sıra bol sıvı ve özellikle su tüketerek vücudumuzun toksinlerden daha hızlı arınmasına yardımcı olabiliriz. Bunun için detoks sularından da yararlanabilirsiniz.
Bu gıdaları bolca tüketin
- Zencefil, nane, portakal, limon, kivi… Bu gıdalar vücudun direncini artırıyor. İçindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.
- Doğal antibiyotikler olarak bilinen soğan ve sarımsak kış aylarının vazgeçilmez besinleri olarak beslenme düzeninizde yerini almalı.
- Ihlamur içmek için hasta olmayı beklemeyin. Semptomlar başlamadan ıhlamurlu içecekler tüketin. Bu sizi dirençli kılacaktır.