Yüzlerce yıldan bu yana şifa kaynağı olarak bilinen zencefil, hem iyileştirici gücü hem lezzeti sayesinde mutfaklarımıza daha sık girmeye başladı.
Asya, Afrika ve Uzak Doğu mutfaklarının neredeyse vazgeçilmezi zencefil, kış aylarında sağlığını korumak isteyenlerin de başvurduğu bir kök bitki. Sahip olduğu eşsiz aroması ile oryantal mutfakların hemen hemen her tarifinde yer alıyor. Sindirimi kolaylaştırmasıyla da ünlü. Kış içeceklerine karıştırıldığında hem lezzetini hem de şifacı gücünü sunan zencefil, mide bulantılarından romatizmaya dek pek çok sağlık sorununa karşı etkili. Hamilelikte ise tüketilmesi pek önerilmiyor.
Yüzlerce yıldan bu yana dünyanın farklı noktalarında çeşitli ağrıları gidermek, soğuk algınlığını iyileştirmek, lezzetinden yararlanmak için kullanılan zencefili taze ya da toz olarak tüketmek mümkün. Tazesinin aroması daha yoğun olmakla birlikte, bu leziz kök bitkinin dört mevsim mutfağımızda olması için pek çok neden var. Son araştırmalar ortaya koydu ki zencefil, yüksek kan şekeri ve insülin direnciyle mücadele etme özelliğine sahip. Yapılan bir araştırmada, sekiz hafta boyunca günde 3 gr kuru zencefil tozu tüketen Tip 2 Diyabet hastalarının süre sonunda kandaki glikoz düzeylerinde düşüş görüldü. Henüz bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da zencefilin şu sağlık sorunlarına karşı da etkili olduğu gözlemleniyor:
- Midede gaz oluşumunu engelliyor
- Baş ağrılarını gideriyor
- Kanseri önlemeye yardım ediyor
- Mide bulantılarını hafifletiyor
- Kireçlenme ve eklem ağrılarını azaltıyor
- Gribe ve soğuk algınlığına iyi geliyor
- Romatizma ağrılarını hafifletiyor
Zencefil, sarımsak ve soğan
Muhteşem üçlü olarak adlandırabileceğimiz bu üç kök bitkiyi bir arada tükettiğimizde antioksidan etkileri müthiş bir sinerji yarataraketkisini artırıyor. Antioksidan açısından zengin bir bitki olan zencefil, vücuttan ödemin atılmasına da yardım ediyor. Bu açıdan özellikldetoks ve diyet uygulamalarının da vazgeçilmezi. Zencefilden ayrıca et soslarının ve tatlıların aromalandırılmasında da yararlanılıyor.
Püf noktası
– Dilerseniz limon yerine lime veya satsuma da kullanabilirsiniz.
– Şeker yerine bal da kullanabilirsiniz.