Sağlıklı yaşam dostu antioksidanlar hangi meyve ve sebzelerde bulunur, bu besinleri neden tüketmeliyiz?
Antioksidanlı mönüler için…
C Vitamini
Turunçgiller, çalı meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve kırmızı renkli biberler, domates, ananas, mango, papaya ve kavun C vitamininden yana zengindir.
E Vitamini
Zeytin, soya, mısır, pamuk çekirdeği, ayçiçeği, ceviz ve fındık gibi bitkilerin yağları, esmer pirinç, buğday, buğday tohumu, yulaf ezmesi, soya fasulyesi, tatlı patates ve koyu yeşil yapraklı sebzeler E vitaminden yana zengindir.
Selenyum
Brezilya cevizi, esmer pirinç, yumurta, süt ürünleri, sarımsak, soğan, ton balığı, deniz mahsulleri, buğday tohumu, şeker kamışı, tüm tahıllar ve sebzeler selenyum zenginidir.
Beta karoten
Koyu turuncu, sarı, yeşil ve kırmızı renkli tüm meyvelerde ve sebzelerde beta karoten bulunur. Örneğin brokoli, lahana, ıspanak, tatlı patates, havuç, sarı ve kırmızı biber, kayısı, mango ve kavun beta karotenden yana zengindir.
Antioksidanlar hakkında 5 gerçek!
- Antioksidanlar, vücudumuzda serbest radikallerin neden olduğu hücre yıkımını önler. Serbest radikaller sabit olmayan moleküllerdir. Elektronları diğer moleküllerden uzaklaştırarak onlara zarar verirler; bu da bazı hastalıklara neden olur.
- Antioksidanlar elektronları serbest radikallere karşı güçlendirir, onların hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece hastalıklara neden olan bozulmalar da engellenir.
- Antioksidanlı gıdalarla beslenen vücut kendi başına antioksidan enzimleri üretmeye başlar.
- Antioksidanlar yaşlanmanın geciktirilmesinde önemli rol oynar.
- Gıda ürünleri arasında antioksidan açısından en zengin besinler baharatlardır.
Antioksidan zengini 10 gıda
Çalı meyveleri: Kara orman meyvesi olarak da bilinen çilek, yabanmersini, böğürtlen gibi kırmızı ve mor renkli meyveler antosiyanin denen bir antioksidan barındırıyor.
Brokoli: Portakaldan daha fazla oranda C vitamini ve sütten daha fazla kalsiyum içeren brokoli çok yönlü bir antioksidan.
Sarımsak: Kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan sarımsak vücuttan ağır metallerin atılmasını da destekliyor.
Yeşil çay: Kalp krizi, yüksek kolesterol ve kanser riskini azaltan yeşil çay, kateşin denilen antioksidan etkili flavonoidleri yoğun olarak barındırıyor.
Domates: Domateste bulunan antioksidana likopen deniliyor. Domates pişirildiğinde likopen oranı daha da artıyor.
Mısır: Zeaksatin adlı antioksidanı barındıran mısır, göz sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Dolmalık biber: Brokoli gibi yeşil dolmalık biber de portakaldan daha fazla oranda C
vitamini içeriyor.
Ispanak: Yeşil yapraklı sebzeler önemli bir antioksidan olan lutein kaynağı. Ispanakta da lutein bolca bulunuyor. Bu madde göz sağlığına iyi geliyor.
Vişne: Fitokimyasallarla mücadele eden vişne içinde bulunan antosiyanin ve kuersitin maddeleri sayesinde vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor.
Şeftali: Lutein yönünden zengin bir başka meyve de şeftali. Cilt ve gözlere iyi gelen bu antioksidan aynı zamanda kalp dostudur.