Diyet üstüne diyet yaptınız, ama yine de istediğiniz sonuca ulaşamadınız mı? Suçlu belki de metobolizma hızınızdır! Diyette başarılı olmanın birinci kuralı iyi çalışan bir metabolizmaya sahip olmaktır. Sağlıklı kilo vermeye giden yolda tükettiğimiz besinlerin yakılma kapasitesi, kilo alma ve verme, metabolizma hızına bağlı olarak değişir. Genetik faktörler kadar yanlış uygulanan diyetler, daha hızlı sonuç alabilmek adına atlanan öğünler ve yetersiz belenme de metabolizmanın yavaşlaması üzerinde birebir etkiye sahiptir.
Metabolizma yeterince hızlı çalışırsa, alınan besinler kolayca enerjiye dönüştürülür ve bu enerji eksiksiz olarak yakılır. Ancak metabolizma hızı genetik olarak yavaş ise ya da hastalık, yanlış beslenme gibi bir nedenle yavaşladıysa, besinleri enerjiye ve kaloriye dönüştürme kapasitesi de azalır. Bunun sonucunda fazla kaloriler yakılamaz ve kilo artışı kaçınılmaz olur.
Metabolizma hızı; cinsiyet, yaş, hormon düzeyleri, büyüme, sahip olunan kilo miktarı, tüketilen gıdalar ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer metabolizma hızınız yavaşsa bu yavaş nabıza, düşük tansiyona, yorgunluğa, halsizliğe, üşümeye, cilt kuruluğuna ve kabızlığa neden olabilir. Metabolizmayı hızlandırmanın yolu sanıldığının aksine öğün atlamamaktan geçer. Ara öğünler ise adeta bir yakıt görevi görür. Ara öğünler sayesinde metabolizma hızı sürekli yüksek kalır. Önerilen miktardan fazla besin alınması kilo alımına, azı da metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Özetle dengeli beslenme metabolizmanın işleyişini olumlu yönde etkiler. Egzersiz ise metabolizma hızının artmasına katkı sağlar.
Hangi yiyecek ve içecekler metabolizma hızını artırır?
Su: Metabolik hızı artıran faktörlerin ilk sırasında su geliyor. Vücutta sindirim, emilim gibi görevlerin yapılması, hücre, doku ve organ sistemlerinin çalışması ve vücut ısısının dengelenmesi için günde 2-2,5 litre su tüketmek gerekiyor.
Yeşil çay: Cenevre Üniversitesi’nde 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre, güçlü antioksidanlar ve flavonoidler içeren yeşil çay metabolizmayı ve yağ oksidasyonunu hızlandırıyor. Uzmanlar eğer kalp ya da tansiyon hastası değilseniz her gün en az iki bardak yeşil çay içilmesini öneriyorlar.
Acı biber: Acı biberde bulunan kapsaisin hücrelerde bulunan ısıyı enerjiye dönüştürür. Bu nedenle her gün yemeklerinize ilave edeceğiniz bir miktar acı metabolizmanızın iki katı hızlanmasına katkıda bulunacaktır.
Keten tohumu: B12 içeren tek bitkisel kaynak olan keten tohumu; tansiyon, kolesterol ve kalp-damar sağlığına son derece faydalı olmanın yanı sıra bağırsak hareketlerini düzenleyerek metabolizmayı hızlandırma özelliğine de sahip.
Zencefil: Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan zencefil, termojenik etkiye sahip olması nedeniyle metabolizmayı hızlandırır ve kalori yakımına yardımcı olur. Kan şekerini dengeleyen zencefil, iştahı da kontrol altına alır. Ayrıca yapılan araştırmalar zencefilin sindirim esnasında harcanan enerjiyi artırarak kalori yakımına destek olduğunu ortaya koymuştur. Ancak günde 5-6 gramdan fazla kullanılması uzmanlar tarafından önerilmiyor.
Tarçın: Tokluk hissi sağlayan tarçın, öğünler arasında tüketilmesi halinde kan şekerini yükselterek açlığı bastırmaya yardımcı olur. Aynı zencefilde olduğu gibi sindirim sırasında vücut ısısını yükselterek termik etki yaratır ve metabolizmayı hızlandır.
Kaynaklar