Dikkat Eksikliğini Önlemek İçin Bu Gıdalara Mutfağınızda Yer Açın! Çocukların ve gençlerin yaşamları boyunca dikkat, konsantrasyon, otokontrol ve özgüven konularında zorlanmasına neden olan dikkat eksikliği yaşam kalitesini etkileyen nöro-psikiyatrik bir rahatsızlık.
Beslenme ve çevresel faktörler de dikkat eksikliği üzerinde etkili olabiliyor. Zira yapılan araştırmalar yapay renklendiricilerin, aromaların ve tatlandırıcıların çocukların dikkat ve algılama düzeylerine olumsuz yönde katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. İşte tam da bu noktada doğru beslenmenin önemi ortaya çıkıyor.
Uzaktan eğitimi bu konuda bir fırsata çevirmek mümkün. Evdeki çocuğun ne yiyip ne içtiği daha kontrol altında oluyor. Bu durumda beslenme listelerine daha sık dahil edeceğiniz ve sakınmanız gereken gıdalarla dikkat eksikliğini önlemek ya da belirtileri azaltmak mümkün.
Dikkat eksikliğini azaltan gıdalar
Protein ağırlıklı bir beslenme listesi çocukların dikkat seviyesini artırmaya yardımcı olur. Kahvaltının asla atlanmaması gerekiyor. Uzmanlar kahvaltıda mutlaka peynir, yumurta ve süt tüketilmesini öneriyorlar. Kahvaltıda uzak durulması gerekenler ise katkı maddeleri eklenmiş ve aşırı şekerli gıdalar. Ayrıca yapılan araştırmalarda da şekerli gıdaların gelişme çağındaki çocukların beyinlerine olumsuz etkide bulunduğu ve “dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu”na yol açtığını ortaya koyuyor.
Peki nasıl beslenmeli?
- Konsantrasyonu artırmaya yardımcı olacak olan bakliyat ve türevlerinin yanı sıra yüksek protein içeren kuruyemişlere sofrada bol miktarda yer verilmeli.
- Dikkat eksikliği problemi ile karşı karşıya olanların bolca omega 3 yağ asitlerini tüketmesi gerekiyor. Omega 3 değeri yüksek besinler arasında ise ton balığı, somon balığı, ceviz, zeytinyağı ve kanola yağı bulunuyor.
- Dikkat eksikliği ya da odaklanma sorunu yaşayanlarda magnezyum kullanımının olumlu etkiler yarattığı da biliniyor. Beyin hücreleri arasında mesaj taşıyan kimyasalların oluşumuna katkıda bulunan magnezyumun vücutta az olması halinde beyin zayıflıyor; sinir, anksiyete, depresyon, uyuşukluk, yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkıyor. Bu nedenle ebeveynler çocuklarını magnezyum içeren gıdalarla beslemeye son derece özen göstermeliler. Badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, nohut fasulye, bezelye, mercimek, yumurta, somon ve yeşil yapraklı sebzeler bolca magnezyum içerir.
- Beyni beslemeye yardımcı olan bir diğer madde ise çinkodur. Nörotransmitterler aracılığı ile hücreler arasındaki iletişimi sağlayan çinko, en çok midye, kırmızı et, tavuk, nohut, nohut, kabak çekirdeği, badem, kaju ve yengeçte bulunuyor. Gerçekleştirilen bir araştırmaya göre yoğurt ve kefir gibi diğer fermente gıdalarda bulunan lactobacillus acidophilus gibi probiyotikleri beslenme listesine dahil etmek dikkat geliştirmeye destek oluyor. Probiyotiklerin gıdalar yoluyla alınan toksinleri de etkisiz hale getirdiğini ifade eden çalışmada ayrıca probiyotiklerin beynin dengesini sağladığına da vurgu yapılıyor.