Büyükşehirlerde yaşıyor ve hele bir de çalışıyorsanız, zamanla yarışıyor ve çoğu zaman da kaybeden taraf oluyorsunuzdur. Eve ulaştıktan sonra bir de yemek hazırlığı var ki bu en zoru. Artık çeşit çeşit yemek yapmak için saatlerimizi mutfakta harcamayı ise zaman kaybetmek olarak algılıyoruz. Canımız güzel bir yemek istediğinde onu nasıl daha çabuk yapabileceğimizi düşünüyoruz. Başta öğrenciler, yalnız yaşayanlar ya da çalışan kadınlar olmak üzere hemen herkes mutfakta pratik çözümlere ihtiyaç duyuyor. İşte karşınızda mutfakta kısa sürede harikalar yaratacağınız ve işinizi kolaylaştıracak püf noktaları:
Aklınızda bulunsun
• Yemeğin tuzu fazla olmuşsa tencereye bir tane patates atın.
• Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp bıçağın tersini domatesin yüzünde gezdirin.
• Cevizlerin kabuklarını kolay açabilmek için onları bir gece tuzlu suda bekletin.
• Pilavı ısıtırken, ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtun; pilavınız taneli kalır.
• Unun böceklenmemesi için un kavanozunun içine bir tane defne yaprağı koyun.
• Peyniri kolay rendelemek için 15 dakika buzlukta bekletin.
• Yumurtayı haşlarken çatlamaması için kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
• Fırında patates yapmadan önce 10 dakika haşlayıp, çatalla delerseniz daha kolay pişer.
• Pastaların üstüne koyduğunuz muz, armut, elma gibi meyvelerin kararmaması için meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
• Kek yaparken malzemelerin içine karıştırdığınız meyveleri önce bol nişastaya bulayın. Böylece hem meyvelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz hem de kekiniz her zamankinden daha lezzetli olur.
• Hamurlar dinlendirilirken kabuk tutmaması için üzerine nemli bir bez örtün.
• Az miktarda yağ, süt, su ısıtmanız gerektiğinde bir kepçe yardımıyla bunu hemen yapabilirsiniz.
• Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üstüne sıralayın. Üzerlerine bolca tuz döküp hepsini birbirine sürtün. Havuçların kabuk kısımları kalkacağı için suyla yıkamanız yeterli olur.
• Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmaması için limonla ovun.
• Sebze pişirirken kullanacağınız su sıcak olursa yemeğiniz daha lezzetli olur.
• Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez koyarak biraz bekletin.
• Bayat ekmeleri değerlendirmek için ince ince dilimleyip üzerine süt serpin. Kızgın yağda kızartıp ters çevirin. Üzerlerine domates ve peynir koyup kekik serpin.
• Makarnanın haşlama suyuna soğan, havuç gibi sebzeler koyarsanız yemek daha lezzetli olur.
• Hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura biraz toz şeker katın.
• Pirinç pilavının suyuna birkaç damla limon suyu ilave ederseniz pilav bembeyaz olur.
• Soğanları soyarken gözlerinizin yanmaması için soğanlara sirke serpin.
• Yemek en iyi dibi kalın ve düz olan tencerede pişer.
• Yemeklerin pişme süresini kaynamaya başladıktan sonra hesap edin.
• Yemeklerin yanmaması için tencereyi zaman zaman oynatın.
• Bıçağınızdaki kokuları önlemek için taze nane yapraklarıyla bıçağın ucunu ovuşturun.
• Buz kalıbına suyu koyarken içine nane yaprağı, kiraz gibi meyveler koyarsanız hoş bir görüntü elde edersiniz.
• Böreğin kıvamında pişmesini ve daha lezzetli olmasını istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.