Hem doktorlar hem de diyetisyenler, Ramazan ayı süresince sahur ve iftar olarak iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralarla iki ara öğün yenilmesini öneriyor. İftar yemeğine ilk olarak çorba ile başlanması tavsiye ediliyor. Çünkü günün bu ilk öğününde çorba, beyine doygunluk mesajı veriyor.
Su ve çorba ile açılan yemeğe, iftariyelik dediğimiz peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle devam etmek en iyi formül. İftariyelik olarak yediğiniz beyaz peynir veya kaşar, hurma, birkaç zeytin, tam buğday veya çavdar ekmeği gün boyunca düşen kan şekerinizi dengeliyor.
Ardından en az bir yarım saat ara verdikten sonra normal akşam yemeği menüsüne geçilmesi daha doğru. Özellikle iftarda sindirimi zor, ağır yemeklerden uzak durulması öneriliyor. Ana yemek olarak ızgara ya da fırında pişmiş tavuk, et ve balık yemekleri veya istenirse kuru baklagillerin tüketilmesi öneriliyor. Tabii iftarda zeytinyağlı sebze yemekleri de sıcak havalarda vücudunuzun posa ihtiyacını karşıladığından iyi birer alternatif olarak görülüyor.
Gün boyu su ihtiyacını artıracak kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durmak gerekiyor. Ayrıca Ramazan ayında oluşabilecek sindirim sorunları, halsizlik ve ağız kokusu gibi ortak sorunları karşı, Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, günde 6-8 gram kadar taze zerdeçal tüketilmesini öneriyor. “Taze zerdeçal hem çay olarak hem çiğnenerek alınabiliyor” diyen Kümeli, taze zerdeçalın kahveye katıldığında da halsizliği önlediğini belirtiyor.
İftarda beslenmenin püf noktası, enerji veren ve kan şekerini dengeli şekilde yükselten besinleri tercih etmeniz. Yani iftarda beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler yenilmesi daha sağlıklı. Gün içinde aşırı acıkma problemi oluşursa iftarda acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemeklerin yenmesi öneriliyor. Diyetisyenler bu öğünde aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Tatlı faslına gelince… O güzel tatlılar, iftar yemeğinden en az 1,5 saat sonra yenilsin isteniyor. Yine sağlığınızı düşünerek aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih nedeni oluyor.