Ramazan’da sağlıklı beslenmek adına vücuda gerekli kalsiyum ve proteini almak için sofranızda cacık, haydari, yoğurt ve ayrana yer açmanız önemli. Ay boyunca süt ve süt ürünlerini menünüze eklemeyi ihmal etmeyin. Süt ürünleri yağ, karbonhidrat, vitamin içerikleriyle de besleyici. Bu süt ürünlerini çorbalarda, yemekte, tatlılarda yani sofrada yer alan pek çok lezzette kullanılabilmek de Ramazan’da sağlıklı beslenmeyi kolaylaştırıyor. Süt ürünleri iftarda sindirimi kolaylaştırırken, sahurda içilecek bir bardak süt veya ayran gün içinde daha uzun süre tok kalmaya yardımcı oluyor. İftar ve sahur arasındaki iki ara öğünde de ağırlıkla meyve, süt veya yoğurt tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Protein yönünden zengin tavuk ve hindi eti de Ramazan sofralarında önemli bir role sahip. Kırmızı ete göre daha az doymuş yağ ve kolesterol içeren tavuk ve hindiyle yapılan yemekler iftar sofralarında özellikle tercih ediliyor. Vücut tarafından rahatlıkla sindirilen tavuk ve hindi eti, kaslarımızın da güçlü olmasını sağlıyor.
Önemli bir not daha… İftarda tek seferde büyük porsiyonlar yerine, birer saat aralarla azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenmek yararlı görülüyor. Yemekten sonra hemen televizyon veya bilgisayar başına geçmektense kısa bir yürüyüş yapmak da sindirime yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş Yılmaz, “Eğer herhangi bir spor dalıyla ilgilenmiyorsanız metabolizmayı hareketlendirmek için günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırabilirsiniz. Bu yürüyüşler iftardan ortalama 1 saat sonra yapılabilir” diyor.