- Yemek eğlencelidir:
Yemeği aile ya da arkadaşlarla paylaşmak, en keyifli yol. Çocuklar için arkadaşlarının neler yediğini bilmek, her gün yeni bir yiyecek denemek, yemeklerinde çeşit çeşit sebze ve meyve tatmak yemeği eğlenceli bir aktiviteye çevirebilir.
- Kahvaltı en önemli öğün:
Gece uykusundan sonra güne başlamak için vücudun enerjiye ihtiyacı var. O yüzden çocuklara okula gitmeseler de güne kahvaltı ile başlamaları gerektiğini öğretmek gerekiyor. Kahvaltıda çocuğunuza süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yumurta, yoğurt ve meyve verebilirsiniz.
- Her gün farklı bir yiyecek yedirin:
Çeşitlilik, sağlık için gerekli. Çocuğun gün içinde 40 farklı vitamin ve mineral alması gerekiyor. Bunun yolu da dengeli ve farklı yiyecekler yemekten geçiyor. Aslında iyi-kötü yiyecek diye bir şey yok, önemli olan her türlü besin grubundan dengeli ve çeşitli beslenmek.
- Karbonhidratsız olmaz:
Çocukların günlük besin ihtiyaçlarının yarısını karbonhidratlar oluşturuyor. Bu yüzden çocuklara her öğünde karbonhidratlı yiyecekler vermekten korkmayın. Öğünlerine patates, tam buğday ekmeği ve bulgur pilavı gibi doyurucu yiyecekler ekleyin.
- Günde 5 sebze/ mevye:
Her öğüne sebze ve meyveyi dahil edin. Ara öğünlerde elma ya da muz gibi meyveler yiyebilirler. Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin sebze ve meyvelerden günde en az 5 adet tüketmelerini sağlayın. Yeni sebze ve meyveleri denetin.
- Yağdan kaçının:
Kızartmalar çok yağlı yiyecekler… Bunların çocuğun sağlığı için zararlı olduğunu anlatın. Eğer çocuğunuz öğlen yağlı yiyecekleri çok kaçırdıysa akşam daha az yağlı yemeğe yönlendirin.
- Ara öğünlere dikkat!:
Çocuğun farklı yiyeceklerle ara öğünlerini atlamaması önemli. Spordan ya da oyundan sonra çocuk açlık hissedebilir, bu zamanlarda yoğurt, kuru meyveler, kereviz sapı ya da havuç, fındık ya da bir dilim ekmek peynir verebilirsiniz.
- Su içmeyi öğretin:
Vücut ağırlığımızın yarısı su. Çocukların da sağlıklarını korumaları için günde en az 5 bardak su içmeleri gerekiyor. Çocuklarınızda susamayı beklemeden su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın.
- Diş sağlığına özen gösterin:
Çocuklarınızın günde 2 kez dişlerini fırçaladığından emin olun. Çocuğunuzun gün boyu elinde bir şeyler kemirerek ya da sürekli bir şeyler yudumlamasına izin vermeyin, bu çürük oluşumuna neden olabiliyor.
- Hareket etmesini teşvik edin:
Her gün çocuğunuzun hareket etmesine, parkta bahçede koşmasına, bisiklete binmesine izin verin. Mümkün olduğunca çok yüzsün. Hareket, hem çocuğun kalbini hem de kemik yapısını koruyacak.