B6 vitamininin faydaları nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Eksikliği halinde vücut ne gibi tepkiler verir? İşte B6 vitamini hakkında merak edilenler…
Hindi eti:
Hindi eti, yüksek miktarda protein barındırır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve mutluluk hormonunun salgılanmasına destek olur. Hindi eti enerji üretimi için olmazsa olmaz bir vitamin olan B6 bakımından oldukça zengindir.
Kırmızı et:
Haftada en az bir kez tüketilmesi önerilen kırmızı etin yeteri kadar vücuda alınmaması halinde B6 vitamini eksikliği baş gösterir.
Antep fıstığı:
Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen Antep fıstığının 100 gramında 1,7 miligram B6 vitamini bulunuyor. Daha çok tatlıların içinde görmeye alışık olduğumuz Antep fıstığı, sahip olduğu besin değerleri sayesinde vücuda enerji verir, zihni kuvvetlendirir.
Ton balığı:
Uzmanlar tarafından bolca tüketilmesi önerilen ton balığı, diğer balık çeşitlerine oranla protein ve mineral yönünden daha zengindir. 100 gram konserve ton balığı, günlük ihtiyacınız olan B6 vitaminin yaklaşık %10’unu karşılar.
Barbunya:
Zengin bir protein kaynağı olan barbunya, yüksek lif oranıyla bağırsak florasını korur. İçerdiği B6 vitamini sayesinde uzmanların haftada en az iki kere tüketilmesini önerdiği barbunya, güç ve enerji vererek bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermekte etkilidir.
Avokado:
Amerika Diyetisyenler Derneği’nin raporuna göre içerdiği bileşikler sayesinde pek çok besin öğesinin vücutta kullanılabilirliğinin artırılmasına katkı sağlayan avokado, tekli doymamış yağ asitleri yönünden zengin. 100 gram avokado %13 oranında B6 vitaminine sahip.
Ay çekirdeği:
Ay çekirdeği, sanıldığının aksine oldukça sağlıklı bir kuruyemiş. Elbette her şeyin fazlası zarar. Bir avuç ay çekirdeği yaklaşık 75 kalori. Hafızayı güçlendiren ve beyin fonksiyonlarını artıran ay çekirdeği, içerdiği B6 sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Susam:
İçeriğinde yüksek oranda yağ ve protein barındıran susam, aynı zamanda çok iyi bir antioksidan kaynağı. Susamın 100 gramında 0.8 mg yani günlük ihtiyacınızın %40’ı kadar B6 vitamini mevcuttur.
B6 vitamininin vücuttaki görevi nedir?
Piridoksin de adı verilen B6 vitamini vücutta hayati fonksiyonları destekleyici bir görev üstlenir. Hormonların, kırmızı kan hücrelerinin, sinir hücrelerinin, enzimlerin ve prostoglandinlerin oluşumunda etkin rol oynayan B6 vitamini, hormonal dengenin sağlanmasına ve immün sistem fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Ağrıya karşı duyarlılık ve ruhsal dengemiz üzerinde de birebir etkiye sahip olan B6, serotonin yapımında da etkilidir. B6 ayrıca kolesterol birikiminin önüne geçer, böbrek taşı oluşumunu engeller.
Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
İnsan vücudunda bulunan 60’dan fazla enzim, görevini yerine getirebilmek için B6 vitaminine ihtiyaç duyar. 15 yaş üstü kadınların günde 1,6 miligram, 15 yaş üstü erkeklerin ise günlük alması gereken B6 vitamini miktarı 2 miligramdır. Hamilelerde bu oran 2,2 miligramdır zira B6, hücrelerin çoğalmasına olanak sağladığı için sağlıklı bir gebelik için olmazsa olmazdır. B6 vitamininin vücutta eksik olması depresyon, kansızlık, nöron fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilememesi, egzama, depresyon, uyku problemleri ve glikoz intoleransına neden olur. B6 vitamini astım, otizm, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon, epilepsi, immün sistemi kuvvetlendirme, osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.