Avokado, kakao, tarçın, lahana, Hindistan cevizi, sarımsak, brokoli… “Bu besinlerin ne gibi ortak özelliği olabilir?” diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim: Onların süper güçleri var!
Sindirim sisteminin düzensizliği, diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarını hayatınızdan çıkarmak, kilonuzu korumak veya zayıflamak, yaşlanmanın etkileriyle mücadele etmek ya da fit bir bedene sahip olmak gibi kaygılar veya hedefler taşıyorsanız beslenme düzeninizde ve tükettiğiniz gıdalarda köklü bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiş demektir. Süper besinler olarak adlandırılan yiyecek ve içecekleri daha sık tüketerek kısacık bir zaman diliminde belki mucizeler yaratamazsınız ama uzun vadede sağlıklı, güzel ve fit bir bedene kavuşabilirsiniz.
Nedir bu süper besinler?
Sağlığı destekleyen, bedeni ve ruhu besleyen gıdalara süper besinler deniyor. Vitamin ve minerallerden yana zengin olmalarının yanında bazıları Omega 3 gibi yararlı yağ asitlerini barındırıyor. Bir kısmı probiyotik özelliklere sahip olduğu için sindirim sistemini düzenliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu besinler genellikle antioksidandır. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olarak hücrelerin sağlıklı kalmasını ve gençleşmesini sağlar.
Süper besinler listesi
Süper besinlere hayatınızda daha çok yer vermek istiyorsanız hemen şimdi bu listeyi buzdolabınızın üzerine yerleştirin. Atıştırma isteği duyup buzdolabına her yaklaştığınızda bu listeden bir besin seçip sağlıklı bir hayata merhaba diyebileceksiniz. İşte süper besinler listesi:
Afrika mangosu:
Anavatanı Hindistan olan mango A ve C vitaminleri açısından son derece zengin.
Hindistan cevizi:
Tropik bölgelerde yetişen bu besin kalsiyum ve magnezyum deposu.
Organik süt ve süt ürünleri:
Taze ot tüketen, suni yem verilmeden doğada beslenen hayvanlardan elde edilmiş süt ve süt ürünleri.
Tarçın:
Tadıyla şeker ihtiyacını azaltan, duyuları harekete geçiren nefis bir baharat.
Lahana:
Mide problemi olanlar için ideal bir sebze.
Su:
Yaşamın kaynağı…
Fermente süt ürünleri:
Peynir, yoğurt gibi fermente olmuş süt ürünleri çok yararlı birer probiyotik kaynağı.
Chia tohumu:
Puding yapımında, salatalarda, ekmeklerde, pilavlarda kullanılabilecek “joker” gıda.
Keten tohumu:
Sindirim sistemi için çok yararlı olan keten tohumu Omega 3 yönünden oldukça zengin.
Yosun:
Uzak Doğu mutfağında yaygın olan yosun tam anlamıyla bir mineral deposu.
Yabanmersini:
Yabani kırmızı meyvelerin tümü gibi çok güçlü bir antioksidan.
Ahududu:
Nefis kokusu ve rengiyle müthiş bir antioksidan.
Goji meyvesi:
Tibetlilerin severek tükettiği ve dünyaya sunduğu bu meyve güçlü bir antioksidan.
Avokado:
Demir, bakır, fosfat, potasyum minerallerinin yanı sıra A, C ve E vitaminlerini içeriyor.
Sarımsak:
Doğal bir antibiyotik olan sarımsağı mümkün oldukça çiğ tüketmek öneriliyor.
Somon:
Omega 3 zengini.
Kakao:
Müthiş aromasının yanı sıra demir kaynağı.
Organik kırmızı et:
Çayırlarda özgürce dolaşan, taze ot tüketen, suni yem verilmeden doğada beslenen hayvanlardan elde edilmiş etler.
Badem:
E vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko gibi birçok mineral ve vitamini barındıran bademin tatlı ve acı olmak üzere iki türü bulunuyor.
Yumurta:
Güçlü bir protein kaynağı olan yumurta beyin gelişimi için çok önemli.
Brokoli:
Kalsiyum ve demirden yana çok zengin bir besin.
Zerdeçal:
Baharatların kraliçesi kabul edilen zerdeçalın çayını içerek hücrelerinizin yenilenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Derleme kaynaklar:
Super Food Super You, Dr. Josh Axe
TÜİK Sağlık Araştırması, 2016