Diyabet, son yıllarda adından en çok söz ettiren hastalıkların başında geliyor. Özellikle ailede diyabete sahip olan bireylerin var olması sizin de potansiyel diyabetliler listesinde yer almanıza neden oluyor. Bunun yanı sıra hayatı boyunca diyabetle karşı karşıya gelmemiş olan kadınlar özellikle gebelik döneminde de diyabetle tanışabiliyorlar. Ancak doğru ve bilinçli bir beslenme planı ile bu risk minimize edilebiliyor.
Hamilelik diyabeti genellikle hamileliğin 24. haftasından sonra bebeğin büyüme ve gelişmesi amacıyla plasentadan salgılanan hormonların yol açtığı insülin direnci nedeniyle ortaya çıkıyor. Kilolu olmak ya da hamilelik süresince az kilo almak gebelik diyabeti üzerinde birebir belirleyici bir etken değil. Ancak elbette ki doktorlar genetik yatkınlığı olanların hamilelik süresince az kilo almalarını öneriyor.
Gebelik diyabeti kısaca hamilelik döneminde bebeğin büyümek için anne karnından glikoz çekmesi olarak özetlenebiliyor. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının kan şekeri de normalden daha düşük oluyor. Peki ama gebelik diyabeti kontrol altına almadığında bebeğe ve anneye ne gibi zararlar veriyor? Annedeki şeker yükselmesi otomatik olarak bebeğin kan şekerini de yükselmesine neden oluyor. Ayrıca fazla miktarda salgılanan insülin bebekte yağ dokusunun artmasına ve aşırı kiloya sebep oluyor. Bu ise doğum sırasında omuz takılmasına ve ona bağlı kalıcı kol felçlerine, doğum yırtığına, amnios suyu fazlalığına bağlı erken doğumlara, yüksek tansiyona, ileriki yıllarda kalıcı şeker hastalığına neden oluyor.
Nasıl beslenmeli?
Öncelikle her anne adayı aynı beslenme planına dahil edilmemeli. Neticede herkesin bünyesinin farklı işlediği unutulmamalı. Ayrıca toplumdaki yaygın kanının aksine hamilelik diyabeti porsiyon miktarlarında azaltmaya gitmekle de kontrol altına alınmıyor. Eğer bu yanılgıya düşerseniz büyük bir risk altındasınız demektir. Zira annenin aldığı kalori miktarı bebeğin gelişiminde son derece önemli. Örneğin son üç ayda az miktarda kalori almak için çaba sarf etmek bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimine olumsuz yönde katkıda bulunuyor.
Daha sağlıklı bir hamilelik süreci için öncelikle 3 ana 3 ara öğün şeklinde bir beslenme planınız olsun ve bu plana her koşulda bağlı kalın. Beslenme listenizin çeşitlilik arz etmesi de son derece önemli. Günde 2-3 litre su için. Posalı gıdaları bolca tüketmeye özen gösterin. Zira posalı gıdalarla birlikte vücuda alınan karbonhidratların kan şekerine olan etkisi daha az olur. Karbonhidratlı besinleri tokluk kan şekeri takibi yaparak dengeli bir şekilde bölüştürün. Bal, pekmez, üzüm, meyve suları, incir gibi kan şekerinin kolayca yükselmesine neden olan karbonhidratlar yerine kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacak tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, çavdar, yulaf gibi ürünlerden yana tercihinizi kullanın. Elbette doktorun önereceği fiziksel aktivite planına da sadık kalınmalı.
Örnek Günlük Beslenme Listesi
Kahvaltı: 3 dilim esmer ekmek, yaklaşık 2 kibrit kutusu kadar az yağlı ya da light peynir veya 1 haşlanmış yumurta + dilediğiniz kadar domates, salatalık, biber ve yeşillik, 5- 6 adet tuzsuz zeytin, şekersiz açık çay
Ara öğün: 3-4 adet ceviz ya da 1 porsiyon meyve ile yarım kase az yağlı yoğurt
Öğlen: 1 kase çorba, 4 adet köfte ya da bir avuç içi tavuk-kırmızı et, 1-2 tatlı kaşığı zeytin yağı ilave edilmiş salata, 3 ince dilim esmer ekmek ya da 3 kaşık bulgur pilavı. Eğer et tüketmek istemezseniz onun yerine 8 yemek kaşığı sebze yemeği de yiyebilirsiniz.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, 1 su bardağı light süt
Akşam: Etsiz 8 yemek kaşığı sebze yemeği, yağsız salata (istediğiniz kadar), 1 kase light yoğurt, 3 ince dilim esmer ekmek
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, 8-10 adet fındık
Ana öğünler ile ara öğünler arasında mutlaka 2.5 – 3 saat olması gerektiğini de unutmayın.
https://www.sozcu.com.tr/2016/saglik/hamilelik-diyabeti-ile-ilgili-dogru-bilinen-10-yanlis-1493112/
https://www.medikalakademi.com.tr/gebelik-diyabeti-anne-ve-bebege-zarar-verir-mi/
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/gebelik-diyabeti-bebegin-hayatini-tehlikeye-atabilir/
https://www.medicalpark.com.tr/gebelikle-diyabet-farkli-beslenme-gerektirir/hg-1255