Kendi ektiğiniz mevye ve sebzeleri tüketmek gibisi var mı? Bunun için mutlaka büyük bahçelere ihtiyacınız yok, küçük bir teras ya da balkonda kendi bahçenizi yaratabilirsiniz.
Şehirlerde evlerin metrekareleri küçüldükçe doğadan uzak bir yaşamın tutsağı oluyoruz… Ama biraz çabayla küçük alanlara doğayı taşımak mümkün. Böylece kendi yetiştirdiğiniz salatalık, domatesi yiyebilir, limon ağacınızdan hasadı toplayabilirsiniz…
Günde 15 dakika
Tabii balkonda ya da terastaki bu minik bahçenizin bakımı için her gün bir mesai ayırmanız şart ama gözünüz korkmasın. Günde 15 dakikada sulama, budama ve ölü yaprakların ayıklanması gibi yapmanız gereken tüm işlemleri yapmanız mümkün. Eğer her gün düzenli bahçe bakımı yaparsanız en az çabayla en iyi sonucu alabilirsiniz… Bahçe yaratırken önemli olan elinizdeki sınırlı alanı en akıllıca şekilde kullanabilmek. Boyuna yetişen sebzelerle, toprakta yayılarak büyüyenlerden dengeli bir seçim yapmanız önemli. Eğer balkon ya da terasınız rüzgar alıyorsa tüm bu süreçte daha dikkatli olmalısınız. Çünkü rüzgar ile tüm hava koşulları daha fazla hissediliyor. Rüzgarda bitkiler daha hızlı kurur, bu da alacağınız verimi düşürebilir. Bu durumda topraktan yapılan büyük saksılar kullanmanız iyi bir tercih olacaktır.
Genel prensip olarak sebze ve meyveleri küçük saksılara mahkum etmemeye çalışın. Yoksa daha fazla sulamanız gerekir. Kökleri ne kadar geliştirebilirseniz, aldığınız mahsul o kadar çok olur. Bahçeyi tasarlarken ilk adım, doğru saksı ve doğru toprağı seçmek. En az 40 cm genişliğinde saksılar almaya, saksının altında deliklerin mutlaka bulunmasına özen göstermek gerekiyor. Balkonda çalışacağınız için toprak seçerken de sebze yetiştirmeye uygun özel topraklardan tercih etmelisiniz.
Alan kullanımı
Teras ya da balkon gibi küçük metrekarelerde maksimum alanı yaratmanın da çeşitli formülleri var. Tarımın ilk dönemlerinden beri var olan teraslama yöntemini kullanabilir, toprak yatakları oluşturabilirsiniz. Farklı katlarda farklı sebze ve meyveleri dikerek hem güzel bir manzara yaratabilirsiniz hem de sulamada tasarruf sağlarsınız. Daha küçük bir alanınız varsa balkon demirliklerine asılan ya da yerlerde bulundurabileceğiniz saksılar da iş görür. Tabii dikey bir bahçe de oluşturabilirsiniz. Bu şekilde ekim alanınızı iki katına çıkarabilirsiniz… Tavana asılan saksılar da daha çok bitki yetiştirmek için iyi bir alternatif. Fasulye, kabak, su kabağı ve domates çeşitleri bu tip dikey bahçelerde kullanılabilir.
Ufak bir not daha… Aynı aile grubundan sebzeleri birlikte dikmemeye özen gösterin, çünkü topraktan aynı mineralleri almaya çalışacaklardır.
Otlarla başlayın
Balkon bahçenize ilk olarak çeşitli otlar dikerek başlamak uygun olabilir. Çünkü otlar güneş alan her yerde kolayca yetişir. Fesleğen, adaçayı, nane, reyhan gibi otlar balkon bahçeciliği için çok uygun… Bir ot bahçesi kurmak için balkona asılan 1-2 saksı yeterli olacaktır. İsterseniz tavana ya da duvara asılan saksılara da ot ekebilirsiniz. Otlar güneşi sever ve toprağı kuru bırakmamak şartıyla su vermeniz yeterli olacaktır. Zencefiliniz de olsun isterseniz çok sulamamaya dikkat edin. Güneş alan bir yere koyacağınız küçük bir saksıya evinizdeki zencefili gömün, hızla filiz verdiğini göreceksiniz. Unutmadan maydanoz ve nane, yarı gölge sever ve neme ihtiyaç duyar, yerlerini ona göre ayarlayın.
Sarımsak da balkonda gayet hızlı ve rahat yetişir. Balkon ya da terasınızda domates, marul, yeşil ve kırmızı biber çeşitleri, turp, patates, havuç, pancar, kabak ve hatta patlıcanı da kendiniz yetiştirebilirsiniz. Özellikle patlıcan ve biber çeşitleri kolay tuttuğundan ve hızla büyüdüğünden en bereketli balkon alternatifleri arasında sayılıyor. Bu arada salatalık, domates ve fasulye fideleri uzayacağından kırılmaması için bitki destek çubuklarıyla desteklemeyi unutmayın. Domates, patlıcan, marul, maydanoz, havuç ve biber 2-3 ayda hasat edilebilir. Lahana, pancar, kabak ve pırasaları da 3-5 ayda toplayabilirsiniz.
Derleme kaynaklar:
https://www.marthastewart.com
http://balconygardenweb.com
https://www.theguardian.com