Kutsal kitaplarda adından övgüyle bahsettiren, insanlık tarihinden daha eski bir geçmişe sahip olan incir, küçücük boyutundan beklenmeyecek büyük marifetlere sahip.
- Akdeniz ve güneybatı Asya’nın tadına doyulmaz lezzeti incirin ağacı, dişi ve erkek olmak üzere ikiye ayrılır. Dişi ağaçlar üzerinde bolca meyve barındırır ve bu meyveler yenebilir.
- Erkek incir ağaçlarının meyveleri ufak ve azdır. Ayrıca yenilmez. Ancak tozlaşma için erkek ağaçlara ihtiyaç vardır.
- Ortalama bir incir, %30-40 oranında şeker, protein, potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, karbonhidrat, demir, folik asit, A, B1, B2, B3, B6, C vitaminleri içerir.
- Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur ve kolesterolün kana karışmadan vücuttan atılmasına olanak sağlar.
- Karoten, lutein ve tannen içeren incir, bu sayede yaşlanmaya bağlı etkileri azaltır. Ayrıca ham incirin kökündeki süt siğillere sürüldüğünde siğillerin yok olmasına yardımcı olur.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltarak zindelik verir. Hemoroid ve kabızlığa karşı etkilidir.
- İncir, içeriğindeki benzaldehit sayesinde vücudu kansere karşı korur. Demir yetersizliği olanların da inciri günlük beslenmelerine ilave etmeleri önerilir.
- İncir aynı zamanda oldukça önemli bir potasyum kaynağı. Potasyum ise kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Güçlü bir antioksidan olan incir, özellikle sonbahara geçişte zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
- İncir aynı zamanda kemikleri de besler. İki adet orta boy incirde yaklaşık 1 bardak süte eşdeğer oranda kalsiyum bulunur. Koyu renkli incirlerde antioksidan ve kalsiyum içeriğinin çok daha yüksek olduğunu belirtmekte de fayda var.