Bir bitki düşünün ki filiz vermesi için hiçbir şeye ihtiyaç duymasın, küçücük boyuna karşın vücuda yararları saymakla bitmesin, kimi zaman salatalarda kimi zaman başlı başına bir ana yemek olarak karşımıza çıkmasın. Neden mi bahsediyoruz elbette semizotundan!
Hemen hemen her coğrafyada kolaylıkla bulabileceğiniz semizotu, özellikle killi topraklarda daha iyi yetişir. Dallarından koparılması halinde kökten yeniden büyüyebilen semizotundan bir yıl içinde birkaç kez ürün alma şansınız vardır. Kökünden sökülmediği takdirde kendi kendine yetişebilen ender bitkilerden olan semizotu, tam bir B vitamini deposudur. Kan şekerini ve kan basıncını da düzenleyen semizotu, A ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Enerji verici antioksidan kaynaklı bir bitki olan ve içeriğinde bolca potasyum barındıran semizotu, özellikle dolaşım sistemine iyi gelir. Aynı zamanda bünyesinde demir de bulunduran semizotu, kalbin en iyi dostudur. Böbreklerdeki kumu ve taşı dökmeye de yardımcı olan semizotu, idrar söktürür ve gut hastalığına da iyi gelir. Kalorisi oldukça düşük olduğundan diyet listelerinin baş köşesine kurulan semiz otu, felç riskini de azaltır. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve dolayısıyla da hastalıklara karşı vücudu korumaya da yardımcı olan semizotu, karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine de sahiptir.
İçerisinde A, B1, B2, B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerini bulunduran semizotu, aynı zamanda K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn mineralleri bakımından da zengindir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller nedeniyle sıkça tüketilmesi halinde yorgunluğa, halsizliğe iyi gelir, stresi de azaltır.
Omega 3 zengini semizotunu sofralarınızdan eksik etmemeniz için alın size bir neden daha : vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur.
Sofranızı semizotu ile renklendirin!
Peki ama semizotunu nasıl tüketebilirsiniz? Semizotunun en bilinen tüketim şekli meze şeklinde bildiğimiz yoğurtlu semizotudur. Ancak semizotunu kıymalı semizotu yemeği, soğuk semizotu çorbası, nohutlu semizotu yemeği, patatesli semizotu böreği olarak da sofralarda sıkça görmek mümkün. 20 dakika gibi oldukça kısa sürede pişmesi sayesinde dar vakitlerin kurtarıcı yemeği olan semizotu ile ilgili farklı ve lezzetli bir tarif istiyorsanız ceviz soslu semizotu salatasını denemelisiniz.
Malzemeler: 1 demet semizotu, 5-6 adet kurutulmuş domates, 1 adet domates, 100 gram peynir (peynir türü tercihinize bağlı), 1 yemek kaşığı kapari çiçeği. Sosu için: 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 avuç ceviz içi, 3-4 adet kapari, 1 diş sarımsak, 1,5 yemek kaşığı limon suyu, 1 tutam tuz, yarım çay kaşığı karabiber
Öncelikle işe sosu yaparak başlayın ki salatayı hazırlayana kadar tüm malzemeler birbiriyle özleşsin. Sos için tüm malzemeleri bir rondoya atın ve macun kıvamına gelene kadar rondoda çekin. Başka bir yerde semizotunun kalın olan saplarından ayıklayarak doğrayın üzerine doğradığınız kurutulmuş ve taze domatesleri ilave edin. Daha sonra peyniri ekleyin ve üzerine sosu gezdirin.
Besin Değerleri (100 g)
Kalori (kcal) 20
Toplam yağ 0,4 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 45 mg
Potasyum 494 mg
Karbonhidrat 3,4 g
Protein 2 g
A Vitamini 1.320 IU
C Vitamini 21 mg
Kalsiyum 65 mg
Demir 2 mg
D Vitamini 0 IU
B6 Vitamini 0,1 mg
B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 68 mg
Derleme kaynaklar: