Modern çağın en popüler hastalığı hiç şüphesiz stres. Stresle başa çıkarak bedeni güçlendirip daha mutlu ve huzurlu bir hayata kavuşmanın en keyifli yollarından biri ise Kundalini meditasyondan geçiyor. “Peki ama nedir bu Kundalini meditasyon”, diyorsanız cevabı yazımızda saklı!
Beden ruh ve zihin arasında uyumu sağlamak her geçen gün zorlaşıyor. İnsanoğlunun buna çözüm bulma yöntemleri ise ters orantılı bir şekilde artıyor. Düzenli uygulanması halinde insanları gerilim, stres, konsantrasyon bozukluğu ve çatışma hissinden uzaklaştıran meditasyon ise en popüler yöntemlerden. Doğu kökenli öğretiler içinde en gizemli öğretilerden biri olarak nitelendirilen Kundalini öğretisinde bu sorunların her biri için birer meditasyon mevcut. Bu öğretide temel amaç az ya da çok herkeste var olan kozmik enerjiyi somutlaştırmak. Kundalini meditasyonlarında odaklanma, nefes, ses titreşimi ve el hareketi teknikleri bir arada kullanılıyor. Bu öğretide kişinin sahip olduğu enerji Kundalini olarak nitelendiriliyor. Bu enerji ile yapılan meditasyonlar ise kişinin bilinçaltını temizlemesine, sahip olduğu zihinsel kapasitenin artırılmasına ve çakra merkezlerini canlandırılmasına yardımcı oluyor. Ancak buradaki can alıcı nokta meditasyonların en 40 gün boyunca uygulanması. Çünkü kişi 40 gün sonra ancak alışkanlıklarından vazgeçiyor, 90 gün sonra ise yeni alışkanlıklar ediniyor. Kundalini öğretisinde her sorun için ayrı bir meditasyon tekniği var demiştik. Şimdi gelin onlar içinden hepimizin muzdarip olduğu stres için meditasyonun nasıl yapılacağını öğrenelim.
Stres için meditasyon
Bu meditasyonun en az 40 gün boyunca her gün 11 dakika şeklinde yapılması gerekiyor. Öncelikle bağdaş kurup oturun. Ellerinizi baş parmak ve işaret parmağı birbirine, avuç içlerini ise tavana doğru dönük pozisyona getirin (gyan mudra). Daha sonra gözlerinizi kapatarak iki kaşınızın arasına odaklanın. 8 kademede olacak şekilde diyaframdan nefes alın. Nefesinizi ise bir kerede ve karnınızı içeri çekerek yavaşça verin. 11. dakika sonunda ise derince bir nefes alın ve bu nefesi 5 saniye tuttuktan sonra yavaşça verin. Daha sonra aldığınız nefesi ise bu kez 15 saniye tutun ve bu esnada stresin yoğunlukla biriktiği yer olan omuzlarınızı da arkadan öne doğru dairesel hareketlerle çevirin ve nefesinizi verin. Aynı hareketi birkaç kez daha uygulayın.
Derleme kaynaklar: