Herkes omlet yapabilir. Ama uzun yıllar konuşulacak başyapıt niteliğinde bir omlet için püf noktalarını iyi bilmek lazım. İşte o püf noktalar…
Herkes omlet yapabilir mi? Pek çoğunuzun “omlet yapmakta ne var”, dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman sorumuzu düzeltelim. Herkes layıkıyla omlet yapabilir mi? İşin püf noktasını bilirse ve tercihini ağız tadına uygun yeni malzemelerden yana kullanırsa neden olmasın!
İyi bir omletin püf noktaları
İyi bir omletin yolu yumurtanın taze olmasından geçer. Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın en kolay yolu ise yumurtayı su dolu bir bardağa koymaktan geçiyor. Eğer yumurta su dolu bardakta batarsa taze batmazsa bayat demektir. Omleti pişireceğiniz tavanın cinsi de çok önemlidir. Eğer tercihinizi teflon ya da seramik tavalardan yana kullanırsanız omletin tavaya yapışma sorununun da önüne geçmiş olursunuz. Bir de omlette lezzetin olmazsa olmazı tereyağı kullanmanızı öneririz. Pişirme sırasında da ocağın altını önce yüksek sonra düşük ısıda kullanmaya özen gösterin. Kabarmasını istiyorsanız yumurtayı az çırpmalısınız. Kalın omlet sevenlerdenseniz içine biraz un ve karbonat da koymayı ihmal etmeyin. Eğer lezzetine lezzet katmak istiyorsanız çırparken krema ya da yoğurt ilave etmelisiniz. Ayrıca pişerken kapağını kapatıp kendi sıcaklığı ile pişmesini sağlarsanız daha verimli bir sonuç almış olursunuz. Eğer içine ilave edeceğiniz malzemeler pişmiş olacaksa yumurtayı tavaya döktükten sonra malzemeleri tavaya koymalısınız. Şimdi iyi bir omlet yapmanın sırlarına vakıfsınız o zaman şöyle sebzeli farklı bir omlet yapmaya ne dersiniz. İşte size enfes mi enfes bir kabaklı omlet tarifi:
Kabaklı omlet
2 adet yumurta, 1 adet kabağın yarısı, 2 parmak kalınlığında beyaz peynir (tercihinize göre değişebilir), 1 yemek kaşığı yulaf kepeği ya da un, yarım çay kaşığı tuz, karabiber, yarım yemek kaşığı tereyağı
Kabağı rendeleyin ve suyunu sıktıktan sonra çukur bir kaseye alın. Peynirleri rendeleyin ve kabağa ilave edin. İçine 1 yemek kaşığı yulaf kepeği ya da unu, 2 yumurtayı, tuzu ve karabiberi ekleyin ve iyice çırpın. Tavaya teryağını koyup eritin. Yağ kızınca üzerine karışımı ilave edin. Daha önce söylediğimiz gibi önce yüksek ısıda sonra düşük ısıda tavanın üzerine kapak kapatarak önlü arkalı pişirin.
Derleme kaynaklar: