Kavuniçi rengiyle kış aylarında bize yazı hatırlatan bal kabağını, tatlılardan, çorbalara kadar pek çok tarifte kullanarak hem vücudunuzun enerjisini artırıp hem de hastalıklardan korunabilirsiniz.
Kış aylarında metabolizma yavaşlar bununla birlikte vücut direnci de azalır. Bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha korunmasız oluruz. O halde eşsiz bir beta-karoten, magnezyum, fosfor, demir, C, K, E vitamini deposu olan bal kabağını tüketmek için pek çok nedeniniz var demektir.
İçeriğinde bol miktarda C vitaminin yanı sıra alfa ve beta karoten barındıran bal kabağı, bu özelliği sayesinde vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak savunma siteminin adeta bir kalkan gibi görev yapmasına yardımcı olur. Bunun yanında yüksek miktarda A vitamini içeren bal kabağı, bünyesinde bulunan zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına da katkı sağlar. İçeriğinde bulunan ksantin adlı madde ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesini sağlayarak ileri yaşlarda meydana gelen gözdeki doku yıkımının ve katarakt probleminin de önüne geçer. A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyetini de artırır. Yarım su bardağı bal kabağının vücudun ihtiyacı olan A vitaminin iki katını bünyesinde bulunduruyor dersek göz sağlığına olan faydalarını daha iyi anlaşılmış olur.
Tam bir lif ve posa kaynağı olan bal kabağı özellikle bağırsak tembelliğinden mustarip olanlar için birebirdir. Bal kabağı yüksek lifli yapısı sayesinde kolesterol seviyesinin düşmesine buna bağlı olarak da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posalı yapısı uzun süre tokluk hissi yaratır ve kilo vermeye de yardımcı olur.
İçeriğinde bulunan C vitamini aynı zamanda kolajen üretimine katkıda bulunarak cildin genç ve güzel görünmesine yardımcı olur. Pek çok cilt maskesinin içeriğinde de kendisine yer bulan bal kabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cilde ihtiyacı olan nemi kazandırır. İçeriğinde bolca kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır, demir ve fosfor barındıran bal kabağı bu özelliği sayesinde de kemik dokularındaki hasarın iyileştirilmesine ve kemik gelişimine yardımcı olur.
Hindi suyuna yapılan enfes bir balkabağı çorbası tarifi denemek isterseniz detaylar için videoyu izleyebilirsiniz.