Türkiye’de her beş kişiden dördünün yakındığı reflüden siz de mi şikayetçisiniz? Doğru yeme alışkanlıkları edinerek ve yaşam stilinizi değiştirerek reflü şikayetlerinizi azaltmanız mümkün!
Yemeklerden sonra midenizden boğazınıza doğru bir yanma hissi mi meydana geliyor? Bu şikâyet özellikle de baharatlı ve acılı yemeklerden, asitli içeceklerden sonra artıyor mu? Ya da ağza yemek parçacıkları ile acı bir su mu geliyor? Eğer cevabınız evetse belki siz de reflü sahibisinizdir.
Reflü, kişinin sosyal hayatını ve yaşam kalitesini sekteye uğratan ciddi bir hastalıktır. Önlem alınmaması halinde ülsere ve yemek borusu kanserine bile neden olabilir. Reflü sorunu yaşıyorsanız işe beslenme düzeninizi gözden geçirmekle başlamalısınız. Bol baharatlı ve acılı gıdaları, yağlı ve salçalı yemekleri, asitli içecekleri, çikolatayı ve taze sıkılmış meyve sularını beslenme listenizden acil olarak çıkarmakla işe başlayabilirsiniz. Çay ve kahve tüketimini de minimumda tutmakta fayda var. Pek çok hastalığa davetiye çıkartan fazla kilolar reflü şikayetlerinin de ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle ikinci aşamada hedefiniz kilo vermek olmalı.
Yaşam stilinde yapılacak ufak ama etkili değişimler de reflü şikayetlerinin azaltılmasına katkı sağlar. Eğer reflü belirtilerinden şikayetçiyseniz öncelikle vücudunuzu saran dar ve sıkı kıyafetlerden uzak durmalısınız. Yemek yedikten sonra da en az 3 saat boyunca uyumamaya özen göstermelisiniz. Yemek yedikten sonra bir süre uzanmayı da unutun. Uyurken de yatak başını 15-20 santim yükseltmek ve sol tarafa yatmak şikayetlerinizi azaltacak etkili yöntemlerden. Gece atıştırmalarını ve sıvı alımlarını da hayatınızdan çıkarın. Sigara ve alkolden de uzak durulması şikayetleri azaltır. Ağırlık kaldırmak, karın içi basıncının artmasına neden olan şınav ve mekik de reflü şikayetlerini artırır.
Yanma hissinin çok olduğu zamanlarda su içmek sizi rahatlatacaktır. Zira bu şeklide yetersiz kalan tükürük salgısının görevini su üstlenerek asidi tekrar mideye göndermeye yardımcı olur. Su aynı zamanda yemek borusunu da temizler. Uzmanlar aynı zamanda yemek aralarında mide yanmalarını nötr hale getirmek için yeşil içilmesini de öneriyorlar. Şekersiz sakız çiğnemek de tükürük salgısını artıracağı ve yemek borusundaki asidinin nötr hale gelmesine yardımcı olacağı için önerilenler arasında yer alıyor.
Derleme kaynaklar: https://www.memorial.com.tr, http://www.milliyet.com.tr