Akşam yemeği yemenize rağmen, geceleri buzdolabından uzak duramıyor musunuz? Gece yeme sendromu adı verilen bu durumdan rahatsız olan kişi sayısı sandığınızdan daha fazla. Peki ama nedenleri neler? Sizi geceleri buzdolabından uzak tutacak ipuçlarını biliyor musunuz?
Siz de kimi zaman uykudan uyanıp istikamet mutfak mı diyorsunuz? Aman dikkat bunun adı gece yeme sendromu! Başlangıçta masummuş gibi görünse de alışkanlık haline gelmesi halinde sonu obeziteye kadar varacak olan bu durum aslında psikolojik.
Gece yeme sendromun temel olarak iki nedeni var.
- Birincisi gün içinde dört saatten daha fazla aç kalmış ya da öğün atlamış olmak. Bu kişiler normal olarak gece acıkırlar ve vücutlarından gelen sinyallere kulak vererek mutfağın yolunu tutarlar. Bu durum eğer sürekli bir hal almazsa korkulacak bir şey yok.
- İkinci bir neden ise gün içinde maruz kalınan stres. Uzmanlar gece yeme sendromuna sahip kişilerin genellikle stres hormonu adı verilen kortizol ve CRH hormonunun salgılanmasında birtakım anormallikler olduğunu kaydediyorlar. Uzmanlar ayrıca uyku düzenindeki bozuklukları da gece yeme sendromunun nedenleri arasında gösteriyorlar.
Bu nedenle gece yeme sendromundan kurtulmak istiyorsanız stres yaratan etkenlerden uzak durmak ve uyku düzenine çeki düzen vererek her gün belli bir saatte uyumakla işe başlayabilirsiniz.
Bunun yanında Prof. Dr. Metin Özata psikoterapi, kas gevşeme eğitimleri, egzersiz ve bazı ilaçların da gece yeme sendromunun tedavisinde fayda sağladığını kaydediyor.
Kimi zaman vücudunuzdan gelen sinyallere kulak vermek de faydalı olabilir. Eğer gerçekten açsanız masum atıştırmalıklardan bir miktar tüketebilirsiniz. Peki ama bunlar neler? Örneğin yağsız yoğurt, 1 dilim hindi füme, bir avuç içi haşlanmış tavuk göğsü, 1-2 grisini ile beraber bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 1 avuç leblebi ya da çiğ sebzeler de açlığınızı bastıracak mükemmel birer atıştırmalıktır. Ama buradaki püf noktası gerçekten aç mısınız yoksa sizinki bir alışkanlık mı bunu belirlemekten geçiyor.
Bunun yanı sıra gece sendromuna son vermede gün içinde proteinden yana zengin olan gıdalarla beslenmek de son derece önemlidir. Zira proteinden yana zengin besinler kişiyi daha uzun süre tok tutar. Bu nedenle işe kahvaltıdan başlayın. Yumurta, peynir ve süte mutlaka kahvaltınızda yer verin, gün içerisinde de dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterin.
Gece yemeleri aynı zamanda sindirim güçlüğü, mide yanması ve reflü gibi pek çok hastalığa da davetiye çıkarabilir. 2004’te Amerika Gastroenteroloji Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre yemek yiyip yatmak, nefes darlığına ve astımlı kişilerde atakları tetiklemeye neden oluyor.
Derleme kaynaklar:
https://indigodergisi.com, https://www.rafinera.com, https://www.sodexoavantaj.com