Ağzınız koktuğu için toplum içinde rahatlıkla konuşamıyor musunuz? Ağız kokusu nedeniyle özgüven eksikliği mi yaşamaya başladınız? O zaman önce ağız kokusunun nedenini öğrenin sonra da bu kokudan nasıl kurtulacağınızı…
Ağız kokusu pek çok insanın ortak sorunu. Her ne kadar ağzı kokan kişiler bu kokunun farkında olmasalar da onunla beraber aynı ortamı paylaşan insanlar için bu adeta kâbus gibi bir deneyim olabilir. Ağız kokusu sanıldığının aksine çoğunlukla ağız bakımının yapılmamasından kaynaklanmaz. Elbette ağız bakımının ihmal edilmesi de ağız kokusunun birincil sebepleri arasındadır ama ağız kokusuna diyabet, kötü beslenme düzeni, ağız kuruluğu, mide ve bağırsak hastalıkları, akciğer hastalıkları da neden olabilir.
Ağız kokusunun en temel nedeni ağızda üreyen bakterilerin neden olduğu hidrojen sülfür bileşikleridir. Dişlerde var olan çürükler, yarı gömülü yirmilik dişler, diş eti iltihapları, ağızda iyi yıkanmamaya bağlı olarak biriken yemek artıkları koku oluşumunun en temel nedenlerindendir.
Kaç çeşit ağız kokusu vardır?
Uzmanlar sanıldığının aksine çeşitli nedenlere bağlı olarak birden fazla ağız kokusu olduğunu belirtiyorlar.
Fizyolojik ağız kokusu: Sabah kokusu olarak da adlandırılan bu tür ağız kokusu kalıcı olmayan kokulardandır. Yenilen ve içilen gıdaların ağızda genellikle de dil yüzeyine yapışmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Patolojik koku: Diş ve diş eti hastalıkları, burun, geniz ya da üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan kokulardır.
Halitofobi: Bu aslında bir psikolojik yanılsama durumudur. Ağız kokusuna sahip olan kişi tedavi sonrasında hala ağzı kokuyormuş gibi hisseder.
Ağız kokusunu engellemek için…
- Düzenli olarak günde 3 defa dişleri fırçalamak hem diş yüzeyine yapışan yemek artıklarını temizlenmesine yardımcı olur hem de diş taşı oluşumunun önüne geçerek ağız kokusunu engeller.
- Dişlerin ulaşamadığı bölgeleri de temizlemek için dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi ile dişlerin fırçanın ulaşamadığı bölgeler ve gargara ile ağız yıkanmalıdır.
- Ağız temizliği toplumdaki genel kanının aksine sadece dişlerden ibaret değildir. Çünkü yemek artıkları dil üzerinde de birikir. Bu nedenle de dişleri fırçaladıktan sonra daha derinlemesine bir temizlik için dilin de fırçalanması son derece önemlidir. Özellikle dilin arka kısımlarında biriken bakterilerden bu sayede kurtulmak mümkündür. Uzmanlar ağız kokusunun dilin fırçalanmasıyla yüzde 42 oranında giderilebileceğini belirtiyorlar.
- Nane ve maydanozun şifalı gücünden de yararlanabilirsiniz. Ağza atılan birkaç dal nane yaprağı hem ağzınızın ferahlamasına hem de kötü kokuları engellemeye yardımcı olur.
- Evde doğal malzemelerle hazırlayacağınız ağız gargaraları da kurtarıcı olabilir. Bunun için 1 su bardağı suyun içine bir çay kaşığı karbonat ekleyin ve bu karışımla gargara yapın.
- Günde en az 2 litre su tüketin. Tükürük ağızdaki bakteri oluşumunun önüne geçer. Daha fazla tükürük için de daha fazla su tüketmek gerekir. Tükürüğü artırmanın bir diğer etkili yolu ise şekersiz sakız çiğnemektir. Sakız tükürük salgısını artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
- Portakal, mandalina, limon gibi meyvelerin kabuklarını çiğnemek de son derece etkilidir.
- Uzmanlar ayrıca yemekten sonra ağız içindeki asidik ortamın bazik hale dönüşmesine yardımcı olacak olan peynir gibi ürünlerin de bolca tüketilmesini öneriyorlar. Bu yöntem sayesine hem ağız kokusunun önüne geçmiş olursunuz hem de çürük oluşumunu engellersiniz.
- Tarçın da ağız içi bakterilerle mücadelede birebirdir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerinize tarçın ilave etmeyi unutmayın.