Şimdi okuyacaklarınız bir bilim kurgu filmini anlatmıyor. Düpedüz gerçek hayatın hatta belki de yakın geleceğimizin ta kendisi. Belki de dünya üzerindeki açlığa son verecek mucize budur: Laboratuvar üretimi biftek…
Bilim insanları tarafında laboratuvarda inek hücrelerinden üretilen ilk biftek servis edildi. İsrailli Aleph Farms girişiminin hayat verdiği laboratuvar üretimi bifteğin kokusu ve tadı da bildiğimiz etlerden farklı değil. Geleneksel dana etini şekil, doku ve tat olarak taklit etmek üzere tasarlanmış olan laboratuvar ürünü biftek dört farklı inek hücresinden üretildi. Hayvanların vücut koşullarının benzeri bir laboratuvar ortamı yaratılarak canlı ineklerden alınan hücrelerin birbirleriyle etkileşime girip çoğalabilmeleri sağlandı. Yarım santimetre kalınlığında olan bu et tat, görünüş ve kas yapısı anlamında da geleneksel etten farksız. 2-3 haftalık bir zaman diliminde üretilen ve 50 dolara mal edilen biftek şimdilik bütçeleri aşıyor gibi görünse de seri üretimle ileride bu durum değişebilir.
Dünyada ilk kez bir hayvanı kesmeden elde edilen biftek olması bakımından da önemli olan bu ürünün henüz prototip aşamasında olduğu belirtmekte fayda var. Yani bir süre daha en azından seri üretime kadar tadının nasıl olduğunu merak edeceğiz. Ancak söz konusu gelişme ile sürdürülebilir beslenme kavramı gerçek bir kimlik kazanacak gibi görünüyor.