Sabahları vaktim yok deyip mükellef bir kahvaltı yerine hamur işlerine mi yöneliyorsunuz? Halbuki önceden hazırladığınız basit ama lezzetli bir granola tarifi ile sağlıklı bir kahvaltı alternatifi yaratmak mümkün. Pratik sağlıklı yemekler hazırlamak konusunda granola farklı lezzet kombinasyonlarıyla keyifli bir seçenek…
Hep bildik kahvaltı sofralarından sıkıldınız mı? Farklılık, hız ve lezzetin bir arada olduğu yeni çözümler mi arıyorsunuz? Okula, işe yetişeceğim telaşıyla günün o en güzel öğününü atlamak zorunda mı kalıyorsunuz? O zaman bir de granola yapmayı deneyin.
Türk mutfak kültürüne daha yeni girmesine rağmen hatırı sayılır bir kitle tarafından hemen benimsenen granola, içine eklenen kuruyemişler, tatlılar, kuru ve yaş meyveler sayesinde başlı başına bir öğün haline geliyor. Diyet lifi, sodyum, potasyum, çinko, demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum, E, C ve B grubu vitaminlerinden zengin olan granola, güne enerjik bir başlangıç yapmamıza da yardımcı oluyor.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde bağırsak hareketlerini artıran granola aynı zamanda bağırsaklarda kısa zincirli yağ asitleri denilen maddelerin oluşmasını sağlıyor. Bu ise kandaki kolesterol seviyesinin dengeli bir şekilde seyretmesine katkı sağlıyor. LDL kolesterolün yükselmesini engelleyerek arterlerin temiz kalmasına yardımcı oluyor, damarlarda sertleşmenin önüne geçiyor. Ghrelin adlı hormonun vücutta fazla miktarlarda salımını engelleyen granola, bu sayede iştahın artmasının da önüne geçiyor. Zira granola midede mide suyu ile birleşerek şişiyor ve fazla yemek yemeyi de engelliyor. Bu sayede de kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Granola, zamanın en büyük değer olduğu günümüzde adeta kurtarıcı bir görev üstleniyor. Zira fazla miktarlarda yapıp bir kavanozun içinde saklamamız halinde istediğimiz zaman çıkartıp yemeniz mümkün. Daha çok süt ve yoğurtla tüketilen granola’dan, aynı zamanda tatlı krizlerini sonlandıracak ve diyeti de bozmayacak atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Üstelik istediğinizde çantanıza atıp yanınızda taşıyacak olabilmeniz de cabası. Evde kolayca yapabileceğiniz bir granola tarifiyle konumuzu bitiriyoruz.
Ev yapımı granola…
Malzemeler
1,5 su bardağı yulaf, 1 avuç kuru çekirdeksiz siyah üzüm, 1 avuç fındık içi, 1 avuç iri kıyılmış taze badem içi, 10 adet iri kıyılmış ceviz içi, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı vanilya, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı su, iki yemek kaşığı bal
Bir kâseye tüm malzemeleri koyun ve tüm malzemeler birbirileriyle özleşene kadar karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine bu karşımı yayın ve önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 45-60 dakika kadar her 15 dakikada bir malzemeleri karıştırarak kıtır kıtır olmasını sağlayın. Pişen granola’ları soğutun ve hava almayan bir kapta saklayın. Dilediğinizde süt ve yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.