Her evde en az bir tane bulunan kesme tahtası, doğru kullanılmadığı ve korunmadığı taktirde bakterilerin yaşam alanı haline dönüşebilir.
Hangisi daha hijyenik?
Kesme tahtası ne bıçağınızı körleşmesine neden olacak sertlikte
ne de kolayca aşınacak türde olmalıdır. Eğer en hijyenik kesme tahtası hangisi derseniz cam olanlaı tercih etmelisiniz. Cam kesme tahtalarında ne çizik oluşur ne de bıçaklarınız körleşir. Aynı zamanda temizlenmesi de kolay olan cam kesme tahtalarının bulaşık makinelerinde yıkanabilir olması da artı bir özellik.
Farklı besinlere farklı tahtalar
Pek çok evde hem sebze hem de kırmızı et ve tavuk doğramak için kullanılan tahta aynıdır. Eğer sizin evinizde de durum tam olarak buysa hemen o kesme tahtasını atıp yerine etler ve sebzeler için ayrı kesme tahtaları alın. Peki ama neden? Çünkü her malzeme farklı organizmalara ev sahipliği yapar. Bu malzemeler temas ettikleri her yüzeye kendisinden kalıntılar bırakır. Dolayısıyla da aynı kesme tahtasında doğranan malzemeler de bu mikroorganizmalardan nasibini alır. Bir gıda maddesinde bulunan kötü mikroorganizmaların temiz gıdaya bulaşması olarak tanımlayabileceğimiz bu çapraz bulaşma sonucunda özellikle pişirmeden kullanacağınız malzemelerden hastalık kapma ve zehirlenme olasılığınız da artar.
Nasıl temizlenmeli?
En kolay ve en güvenilir yollardan biri oksijen suyuyla temizlemektir. Kesme tahtanızın malzemesi ne olursa olsun hepsinde uygulayabileceğiniz bu etkili metot için sadece oksijenli suya ihtiyacınız var. Oksijenli suyu tahtanıza dökün ve her yerine yayın. 5 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bir başka temizleme yöntemi de sirke. Kesme tahtanızın üzerine sirke dökün ve 5 dakika bekleyin. Bu sayede kötü kokulara da son vermiş olacaksınız. Evde bulunan karbonat da kesme tahtalarınızı temizlemek için kullanılabilir. Tahtayı iyice kurulayın. Daha sonra 1 yemek kaşığı karbonatı her tarafına eşit bir şekilde dökün. Sıcak suyla ıslattığınız bir sünger ile karbonatı silin.
Renk kodlaması…
Profesyonel mutfaklarda her malzeme için farklı renkte kesme tahtaları kullanılır. Bunlar: Kırmızı: Çiğ kırmızı et
Mavi: Çiğ deniz ürünleri
Sarı: Çiğ kümes hayvanları Kahverengi: Pişmiş ürünler
Yeşil: Çiğ sebzeler
Beyaz: Unlu mamuller ve süt ürünleri
Derleme kaynaklar: http://www.gida360.com.tr/kesme_tahtasi/ https://yemek.com/kesme-tahtasi-nasil-temizlenir/