Yiyorum ama bir türlü kilo alamıyorum, diyenlere gıptayla mı bakıyorsunuz? Peki ya size sandığınızın aksine kilo almanın vermekten daha zor olduğunu söylesek?
Kilolar söz konusu olunca akla genellikle zayıflamak için diyetisyenlerin kapısını aşındıranlar gelir ancak dünyada hiç de azımsanmayacak orana sahip olan bir grup daha var: kilo almak isteyenler! Kim kilo almak ister demeyin. Çünkü kilo almak vermekten daha zor. Üstüne üstlük o vitrinde gördüğünüz şahane kıyafetin olanca güzelliğiyle üstünüzde durması için de vücudunuzun çok da zayıf olmaması gerekiyor.
Kilo almak istiyorsanız öncelikle tıpkı kilo vermek isteyenlerin yaptığı gibi işe düzenli beslenmekle başlamalısınız. Eğer tek öğünde olabildiğince kalori alarak kilo alacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu şekilde hem doğru beslenmemiş hem de kalıcı bir sonuca ulaşmamış olursunuz. Kalori almak isteyenler ilk etapta günlük kalori ihtiyaçlarının çok daha üzerinde enerji almalılar. Bu noktada kendi başımıza kulaktan dolma bilgilerle bir beslenme listesi hazırlamak yerine, bir uzmanın yönlendirmesine başvurmak gerekiyor. Ayrıca kilonun kişinin metabolizma hızına göre değişiklik gösterdiğini de göz önünde bulundurmak lazım.
Sağlıklı kilo almak
İşe öncelikle daha sık yiyerek ve daha fazla kalori alarak başlayın. Zira kilo metabolizma hızının ne ölçüde hızlı ya da yavaş işlediğinin yanında gün içinde ne ölçüde aktif olunduğuyla da doğrudan ilişkilidir. Günde 3 ara 3 ana öğün olmak üzere beslenin. Sağlıklı bir şekilde kilo almak için beslenme listenize mutlaka tahıllı gıdalar ve baklagilleri dahil edin. Daha da önemlisi biftek, yer fıstığı, ton balığı, somon, yoğurt, peynir, süt, yumurta gibi proteinden zengin gıdalarla beslenmeye çalışın. Kilo başına günde 1 gram protein tüketmeye özen gösterin; örneğin 50 kiloysanız günde 50 gram protein tüketmeniz öneriliyor. Karbonhidratlar da kilo alımında önemli bir rol üstleniyor. Sağlıklı yağları da mutlaka listenize dahil edin. Beslenmenizde çeşitlilik ana sloganınız olsun. Yani bir öğünde makarna yiyecekseniz yanına mutlaka et, tavuk, yoğurt gibi protein grubundan bir gıda ve vücudunuz lif ihtiyacını karşılayacak salata ya da sebze yemekleri de eklemeyi ihmal etmeyin. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa yemeklerinizde kimyon, pul biber, nane gibi baharatlar ve soslardan da yararlanmalısınız. Çünkü bu katkılar iştah açar.
Kullandığınız tabakların daha büyük olmasına dikkat edin. Bu psikolojik olarak daha az yediğiniz hissini uyandıracağı için tabağınızı daha fazla yiyecekle doldurursunuz. Ayrıca yemeklerden önce su içmeyin çünkü su midenizin şişmesine ve doygunluk hissine daha çabuk ulaşmanıza neden olur. Aynı şey salatalar için de söz konusu. Ayran, soda ya da meyve suyunu ise yemeklerden sonra tüketin. Kaliteli bir uyku da son derece önemli. Zira kas büyümesi ancak doğru uyku düzeni ile mümkündür. Kilo alma süresi boyunca muz gibi yüksek kalorili meyvelerin faydalarından da yararlanabilirsiniz. Yemekten sonra fiziksel aktiviteleri azaltın. Çünkü yemek sonrasında yapılan fiziksel aktiviteler kilo yakımına yardımcı oluyor. Onun yerine yemekten 1 saat öncesi yapılacak 30 dakikalık hafif tempolu yürüyüş, iştahı açarak kalori alımına yardımcı olur. Ve gelelim işin püf noktasına her ne olursa olsun süt, ceviz ve balın yer aldığı kahvaltıdan vazgeçmeyin. İyi ve doğru gıdalarla bezenmiş bir kahvaltı sofrası kilo alımına katkıda bulunur, unutmayın! Öğün aralarında fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişler yemeye özen gösterin. Bakmayın öyle küçük olduklarına onların kalorileri büyük! Ayrıca gün içerisinde iştahınızın kapanmasına neden olacak çay ve kahveyi daha az tüketmeye özen gösterin.
Kilo almak isteyenlerin yaptığı temel yanlışlar:
1- Öğün atlamak
2- Yemekle birlikte sıvı alımı
3- Yavaş yavaş yemek
4- Yemeğe çorba ya da salata ile başlamak
5- Tercihini kendisi büyük ama kalorisi küçük yemeklerden yana kullanmak 6- Doygunluk hissinin uzun süre devam etmesine neden olan kızartma gibi çok yağlı gıdalarla beslenmek
Kilo alamamanızın nedeni ne olabilir?
Tüm bu tavsiyeleri harfi harfine uyguladınız ama yine de kilo alamadınız mı belki de sebebi başkadır. Bu nedenle bir uzmanın yardımına başvurmak son derece önemlidir. Beslenmenizde bir sorun yoksa belki de zayıflığınızın nedeni hormonal bir problem, sindirim sisteminde bulunan başka bir sorun olabilir.
Derleme kaynaklar: www.ntv.com.tr/ www.milliyet.com.tr/ hthayat.haberturk.com/ www.gidahatti.com/