Mutfak kültürümüze hızlı bir giriş yapan kefir, sağlığa faydaları nedeniyle gün geçtikçe daha da popüler bir içecek olmaya başladı? O halde kefir hakkında bilgilerimizi gözden geçirmeye ne dersiniz?
Sağlıklı yaşam trendinin modern hayata en lezzetli katkısı hiç şüphesiz kefir oldu. Kökeni Kafkasya’ya dayanan ve Türk beslenme kültüründe son yıllarda kendisine daha sık yer bulan kefir, sağlıklı olduğu kadar da lezzetli mi lezzetli bir içecek. Hadi gelin kefirin sağlığa faydalarını hep birlikte inceleyelim.
Sütte laktik asit ve etil alkol fermantasyonunun gerçekleşmesiyle meydana gelen kefirin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Bir bardağında ortalama 100 kalori bulunan kefir, özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son derece etkili bir içecek. İçeriğinde yüksek oranda protein, kalsiyum, selenyum, magnezyum, A, E, B1, B12 vitamini ve bağırsak florasını düzenleyen yararlı mikroorganizmalar barındıran kefir, tam bir şifa kaynağı.
İçeriğinde yüksek oranda mikroorganizma bulunması nedeniyle 2 yaşından küçük çocuklara içirilmemesini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, yetişkinlerin günde 1-2 bardak kefir tüketmesinde hiçbir sakınca olmadığını belirtiyor.
Kefir, aynı zamanda helicobakter pilori adı verilen ve mide ülserine neden olan bakteriyi ortadan kaldırarak mide ülserinin tedavi edilmesine yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalanmaya neden olan mikroorganizmaları da ortadan kaldıran kefir, bağırsak florasını düzenleyerek bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaların sayılarının artmasına katkıda bulunuyor. Bu sayede ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin de önüne geçiliyor. Kefir aynı zamanda laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi de kolaylaştırıyor. Bünyesinde bulunan yüksek orandaki kalsiyum nedeniyle de kemik yapısının ve dişlerin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Bu nedenle uzmanlar özellikle gelişim çağındaki çocukların bol miktarda kefir tüketmelerini öneriyorlar.
E vitamini ve selenyum bakımından da kefirin son derece zengin olduğunu kaydeden Güneş, kefirin hücre yenilenmesine de katkıda bulunduğunu ifade ediyor. Kefir yüksek protein yapısının yanında midede uzun süre kalabilme özelliği sayesinde hem tokluk süresinin uzun sürmesine neden oluyor hem de kan şekerini yavaş yavaş yükselterek ani açlık krizlerinin de önüne geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş “Kefir, triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan mucizevi bir içecek. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle gece rahat uyumaya yardımcı oluyor” diyor.
https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/kefirin-8-faydasi-1706511/