Türlerine göre değişse de 100 gram dondurmada ortalama 100-200 kalori bulunuyor. Dondurma içeriğinde A, B, C vitaminleri, kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum ve fosfor barındırması nedeniyle son derece besleyici. Öyle ki 3 top dondurmada bulunan kalsiyum miktarı 1 bardak sütle eşdeğer. Haliyle de kemik sağlığı için tüketilmesi önerilen besinler listesinde kendine yer buluyor.
Süt ile yapılması nedeniyle oldukça yüksek protein kalitesine sahip olan dondurma, içeriği sayesinde de kasların çalışmasına yardımcı oluyor. Ebeveynler ise bademcik enfeksiyonuna neden olduğu gerekçesiyle çocuklarına dondurma yedirmekte tereddütlü davranıyor. Bu da doğru bilinen yanlışlardan biri; dondurmanın bademcik enfeksiyonuna neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Hatta vücudun dondurmaya sadece yazın değil dört mevsim ihtiyacı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Biz yaz-kış dondurma yenir diyoruz. Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz” diyor.
Doğru Bilinen Yanlış:
Dondurma Boğaz Ağrısı Yapar
- Dondurma soğuk yendiği için hasta yapmaz.
- Hastalık, sütü hijyenik olarak üretilmemişse ya da bozulmuşsa, mikroorganizmaların boğaza yerleşmesiyle oluşur.
- Dondurmanın bademcik enfeksiyonuna neden olduğuna dair bilimsel kanıt bulunmuyor.
- Bademcik ameliyatından sonra kanamayı önleyici soğukluğuyla ve besleyici değeri olduğu için doktorlar tarafından öneriliyor.
- Dondurma sütten yapıldığı için besleyici değeri çok yüksektir.
- Vanilyalı dondurma; kalsiyum, protein ve B vitamini bakımından zengindir, ayrıca içeriğinde A vitamini de vardır.
- Gribe karşı koruyucu etkisi vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastayken mikroplarla savaşmaya yardımcı olur.